Pokretanje procedure

Jerlagić: Očekujem da će Ustavni sud proglasiti ništavnim zahtjev za smjenu Živka Budimira

Vijesti / Flash | 19. 07. 2012. u 14:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir ne može biti smijenjen iz razloga koje za to navodi nova parlamentarna većina u Federaciji BiH, rekao je danas na press konferenciji Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu njen predsjednik Amer Jerlagić.

U Federaciji je najavljeno da će takav zahtjev, nakon očekivane podrške u Domu naroda, formalno biti upućen u ponedjeljak, a Jerlagić, kako je izjavio, očekuje da će ga Ustavni sud proglasiti ništavnim jer smatra da Budimir nije prekršio ustavne odredbe.

Pokretanje procedure u Ustavnom sudu za smjenu sadašnjeg predsjednika FBiH najavljena je točka dnevnog reda sutrašnje izvanredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu.

To su jučer na press konferenciji priopćili novoimenovani predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma, Radoje Vidović (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i Fehim Škaljić (Savez za bolju budućnost BiH).

Između ostalog su rekli da Budimir treba da poštuje volju nove parlamentarne većine, a on to ne čini, i nije podnio predlaganu mu ostavku.

Nova parlamentarna većina dogovorena je u FBiH nakon što je Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid dosadašnjeg koalicijskog partnerstva u vlasti sa Strankom demokratske akcije.

Vidovićeva i Škaljićeva stranka članice su nove dogovorene koalicije sa socijaldemokratima, a Hrvatska stranka prava, iz koje je Budimir, zajedno s Narodnom strankom "Radom za boljitak", manja je sastavnica već raskinutog partnerstva.

Kopirati
Drag cursor here to close