Sloboda

Jerko Lijanović: Drago mi je da sam ležao, ako sam pomogao tužiteljstvu

Vijesti / Flash | 25. 10. 2014. u 13:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako smo pomogli Tužiteljstvu da u ovom predmetu dođe do istine, uhićenjem i mojim ležanjem u pritvoru, drago mi je da smo to uradili'', rekao je Jerko Ivanković Lijanović novinarima nakon izlaska iz pritvora.

Federalni ministar poljoprivrede, koji je skoro dva mjeseca proveo u pritvoru, rekao je novinarima nakon što je izašao na slobodu kako Akciju Meso, odnosno Brend, ne treba previše komentirati ''jer se sve zna''.

''Sve ste pratili, uhićenje dva dana prije početka izborne kampanje, ponovno produžavanje pritvora dva dana prije glasovanja. Jedini sam ja bio u izbornoj šutni i kršio šutnju u medijima'', rekao je Lijanović, koji je zajedno s ostalim uhićenima u spomenutim akcijama pušten u petak navečer na slobodu.

Naime, Žalbeno vijeće Suda BiH uvažilo je žalbe branitelja i ukinulo pritvor uhićenima u akciji Meso-Brend, pa su Jerko Ivanković Lijanović, aktualni dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Jozo i Slavo Ivanković Lijanović, Mirko Galić i Milorad Bahilj, ministar trgovine FBiH pušteni na slobodu.

Prethodno su svi morali predati putovnice kako bi se postigle mjere osiguranja, odnosno da osumnjičeni ne mogu napustiti BiH.

Odvjetnica Jerka Lijanovića Vasvija Vidović, komentirajući odluku Vijeća, rekla je za Dnevni list kako nije bilo razloga ni da se odredi mjera pritvora na samom početku.

''Došli smo do zaključka da se ništa u istrazi nije ni provelo, a ljudi su uhićeni i pritvoreni. Apelacijsko vijeće je donijelo odluku po zakonu'', rekla je Vidović.

Nada Dalipagić, odvjetnica Slave Ivankovića Lijanovića izjavila je kako podržava odluku Vijeća, a kako je od samog početka u izlaganju obrane tvrdila da nije bilo razloga za pritvor.

''Istraga traje godinama i da su osumnjičene osobe imale namjeru napustiti BiH, oni bi to i učinili. Da su imali namjeru utjecati na svjedoke i to bi učinili,'' rekla je Dalipagić.

Podsjećamo, braća Lijanović, Bahilj i Galić u pritvoru su bili od 10. rujna ove godine kada su i privedeni u akciji “Meso/Brend” zbog sumnji da su počinili poreznu utaju veću od 11 milijuna maraka osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, s ostavljenim velikim dugom za porez.

Zajedno s njima privedeni su bili i Mladen Ivanković Lijanović, Jozo Slišković, Mirjana Šakota, Željko Mikulić, Dražen Kvesić i Zdravko Ivanković. Mladen Ivanković Lijanović, Dražen Kvesić, Zdravko Ivanković i Željko Mikulić pušteni su na slobodu nakon saslušanja, dok su svi ostali zadržani u pritvoru. Nekoliko dana kasnije na slobodu su iz zdravstvenih razloga pušteni i Mirjana Šakota i Jozo Slišković.

Braća Slavo, Jozo i Jerko Ivanković Lijanović te Mirko Galić i Milorad Bahilj ostali su u pritvoru do sinoć. Nakon isteka jednomjesečnog pritvora Sud BiH im je po prijedlogu Tužiteljstva, odnosno tužitelja Ismeta Šuškića, produžio pritvor za još dva mjeseca.

Međutim, branitelji osumnjičenih, odvjetnici Nada Dalipagić, Vasvija Vidović, Davor Šilić, Zdravko Raić, Davor Martinović i Nikica Gržić, žalili su se žalbenom vijeću Suda BiH na ovakvu odluku smatrajući je neprimjerenom, jer osumnjičene osobe ni na koji način ne bi mogle boravkom na slobodi ometati daljnji tijek postupka, počiniti novo ili dovršiti isto kazneno djelo ili napustiti BiH.

Žalbeno vijeće je nakon razmatranja žalbi odvjetnika utvrdilo kako više nema osnove za daljnjim zadržavanjem osumnjičenih u pritvoru i donesena je odluka da se puste odmah na slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close