Pregled tjedna

Jedna svadba i tisuće sahrana

Vijesti / Flash | 19. 04. 2015. u 14:28 Nađa DIKLIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja

Prošao još jedan Vaskrs /Uskrs. U duhu mira i tolerancije, čestitali smo jedni drugima, izljubili se, poslali SMS-ove (zaradila sva tri mobilna operatera), do Božića, koji će katolici i pravoslavci opet slaviti posebno. Tomislav Nikolić, srbijanski premijer (u Srbiji poznat kao "Toma Grobar") planira razgovarati s poglavarom Katoličke crkve Papom Franjom i prenijeti mu poruke od srpskog patrijarha Irineja. Ako on, koji sjajno barata lopatom, ne zakopa tisućugodišnji raskol između dvije crkve, neće nitko.

Ponedjeljak

I službeno priopćeno ono što smo znali. Milorad Dodik, predsjednik SNSD- Milorad Dodik (ne, nije greška- stranka službeno nosi i njegovo ime) je jedini kandidat pred unutarstranačke izbore za predsjednika stranke. Igora Radojičića, glavnog tajnika ove stranke koji se nešto kao pobunio, te od kojeg se očekivalo da uradi nešto- još ne znamo šta, ali se očekivalo barem nešto, nema ni na mapi. U Banja Luci odavno kruži pošalica: Gdje si, nema te k'o ni Igora Radojičića... Sada barem znamo da je na odmoru. Doduše, on je na odmoru, od izbora. Pred izbore najavljivan kao "budući premijer RS", koji je kao takav davao intervjue, propao je pred "dva papka" Željkice Cvijanović.

Utorak

Naši dragi premijeri i ministri financija otišli "užicati" nešto usitno u Washington. Ako Cvijanović i Novalić ne spase financijski ovu državu, zar itko drugi može? Prva gospođa se dnevno zadužuje 1, 2 milijuna maraka, gospodin Novalić nas je sve u RS, koja je odavno svojim zaduženjima dotakla dno, obradovao kako nismo jedini, čim je zasjeo na novu funkciju. Nismo sami... I Vlada Federacije BiH zadužuje se 420 milijuna maraka. Možda ćemo sada ravnopravnije razgovarati, jer je jasno da oba entiteta razgovaraju istim jezikom- očaja kako se održati na vlasti.

To što se borci samospaljuju ispred Predjedništva BiH, ljudi sijeku vene pred banjalučkim Centrom za socijalni rad, Mostar nema ni dežurnu noćnu ljekarnu jer se "istok" i "zapad" ponovno ne mogu dogovoriti, majke dobijaju bijednih 23 marke kao "dječiji dodatak", taman koliko koštaju jedne "Pampersice", umirovljenici se samoubijaju ispred Palate predsjednika RS, odavno je samo vijest u nizu koja više nikog ne dotiče.

Srijeda

"Danas majko, ženiš svoga sina...", orit će se Ljevče poljem, ne znam točno u rujnu ili listopadu. Naš dragi predsjednik Milorad Dodik, ženi svog mjezimca Igora, a priča se po Banja Luci, da će samo za glazbu dati 150 tisuća eura! Pohvalio se... Očinska ljubav.

Naravno doći će i Ceca, jer gdje će pravo srpsko slavlje proći bez Arkanove udovice. Pitanje koje muči nas jeste: hoće li gospođa Ražnjatović uspjeti uopće doći do mikrofona, s obzirom da svi znamo kako naš predsjednik voli pjevati ispod šatora? Trenutno smo svi na blentitetskoj razini zauzeti tim. Igorovom svadbom. I naravno da svadba treba biti kraljevska. Mlađahni Igor je pokazao da kada mu tata da tri milijuna maraka, sa 18. godina, narodnih naravno iz Investicijsko- razvojne banke RS, napravi deset i pol milijuna za godinu dana. Na pitanje kako će sinu odobriti kredit od tri milijuna maraka, Dodik je odgovorio: Jel' vi hoćete da se moj sin drogira? Znači, predsjednik nam je stavio na znanje- svi koji ne mogu djetetu dati tri milijuna maraka, neka počnu štedjeti za sterilne šprice i igle, jer će nam djeca postati narkomani.

Sjećam se kada je konačno napravljeno ono zdanje od 591 milijun maraka, zvano Administrativni centar Vlade RS, da je naš predsjednik Dodik, prije službenog otvaranja, odveo prvo svog unuka, koji je tada imao oko godinu dana, na krov. Ne, apsulutno se ne slažem s Rezolucijom SNSD-a o neovisnosti. Da je proglašenje monarhije, potpisala bih definitivno.

Usput, Nikola Špirić ima novi "Audi". Od 170 tisuća maraka. I sve je to od plaće pošteno zarađeno.

Da ne zaboravimo. Dodik je konačno otišao u Potočare, poklonio se žrtvama srebreničkog genocida (takva je kvalifikacija Međunarodnog suda pravde u Haagu, stoga nemojte mene razapinjati) i odlučio da i za Potočare i za srpske žrtve u Kravicama, za spomen obilježje dodijeli po 50 tisuća maraka. Od "daška proljetnog vjetra s Balkana", do ultranacionaliste, pa još jedan krug "daška proljetnog...", pokazao nam je da je pustio "vjetar" na sve šta je govorio posljednjih deset godina.

Četvrtak

Ona dva nesretna borca Armije BiH, što su iz Živinica krenuli pješke u Sarajevo, da se spale ispred Predsjedništva BiH, jer su gladni, vratili su se kući. Prije toga, jedan od njih je pokušao samoubojstvo tabletama, a kako nije uspio, ostala su pri početnom planu- samospaljivanje ispred Predsjedništva BiH. Kako su bili pripadnici Armije BiH, logično bi bilo da im se obrati Bakir Izetbegović. No, naravno, nije. Policija ih je bacila na pod, otela im naftu... Nermin Nikšić, bivši predsjednik Vlade Federacije BiH i predsjednik SDP, je u stilu socijaldemokrate, skromno, izašao iz svog automobila, novi Pasaat, sa vozačem i valjda da se socijaldemoratski ne miješa u građanska prava jer svi imaju pravo da se samospaljuju ili ne, samo prošao. U duhu socijaldemokracije, solidarnosti, demokratskih prava, "Države za čovjeka", nije se ni osvrnuo. Demokracija do bola.

I sada svo Sarajevo bruji o tome ZAŠTO je Esad Ćesko, direktor "Šipada", dao borcima plaću od 400 maraka i prijavio ih, na godinu dana, a da ne moraju dolaziti na posao? Pa, možda je još malo humanosti ostalo...

Petak

Ne, Katolička i Pravoslavna crkva neće se pomiriti, jer je stjuardesa prosula kavu po komandoj ploči zrakoplova kojim je Tomislav Nikolić išao u Vatikan. Predsjednik Srbije se nije sastao papom Franjom, nije mu prenio poruku patrijarha Irineja... Znači, još tisuću godina slavit ćemo praznike po julijanskom i gregorijanskom kalendaru- odvojeno.

Ništa začuđujuće. Odavno smo naučili da u ovoj "crnoj rupi" na mapi svijeta, o najvećim državnim stvarima odlučuju tajnice, stjuardese, savjetnice, stručne suradnice...

Subota

Jučer se konačno završila sjednica Skupštine Grada Banja Luka. Komisija koja je trebala izabrati novu direktoricu Centra za socijalni rad, ponovo je poništila natječaj. Tri puta zaredom, kandidatkinja Vera Sladojević iz DNS-a koji je dio skupštinske većine u Banja Luci, ima najviše bodova. Podržava je opozicija, dio pozicije, ali gradonačelnik je ponovo poništio natječaj.

Kome smeta Sladojevićeva? Pa svima onima koji na tuđoj djeci, razvodima, paklu od života koji prolaze – zarađuju. Tri godine Centar nema direktora. Ali, zato ima afere, opisano kao scene iz najgorih filmova. Jedan radnik, koji je odlučivao kome će pripasti djeca, optužen je zbog pedofilije! Protiv još jednog se vodi postupak za kazneno djelo "nanošenja psihičkih i fizičkih ozljeda djeci". A dok nema direktora, uz pedofiliju, maltretiranje i zlostavljanje djece, najranjivije kategorije društva, vlada mito i korupcija. Koji roditelj ima deblju kovertu, dobit će dijete, taman da je psihopata ili serijski ubojica... Da, i na djeci se može zarađivati...

Nedjelja

Partija demokratskog progresa (PDP) najavila prosvjede protiv režima koji vlada manjim bh. entitetom. Valjda je vrijeme da osim onih s Dodikovih "crnih lista" i "lista za odstrel" njegovih poslušnika i građani ovog entiteta dignu svoj glas. Ako ni zbog čega drugog, zbog ovih šest ranije opisanih dana.

Kopirati
Drag cursor here to close