Plenum građana

Jedino u Tuzli ne posustaju: Opravdano traže ukidanje nebuloznih naknada predstavnicima vlasti

Vijesti / Politika | 13. 02. 2014. u 11:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plenum građana i građanki Tuzlanskog kantona jednoglasnog je stava da se svi dosadašnji zahtjevi plenuma trebaju početi odmah rješavati, a svi prijedlozi će biti upućeni Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

U svojim prijedlozima zahtijevaju od Skupštine Tuzlanskog kantona da u roku od 72 sata ukine i obustavi isplatu tzv. "bijelog hljeba“, odnosno isplatu plaća premijeru i ministrima za period nakon prestanka vršenja dužnosti.

Zahtijevaju i da se ukinu dodatna plaćanja predstavnicima vlasti Tuzlanskog kantona po osnovu sudjelovanja u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge, kako navode, nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

Također, prijedlog je i da Skupština TK-a počne svakodnevna zasjedanja, bez naknada poslanicima, do izbora i imenovanja ekspertne vlade, u saradnji s plenumom, a koja treba biti sačinjena od stručnih, nestranačkih i nekompromitiranih članova.

Plenum građana je najavio da će, ukoliko Skupština Tuzlanskog kantona u postavljenom roku ne ispuni navedene zahtjeve, organizirati prosvjede ispred zgrade Skupštine Tuzlanskog kantona.

Plenum poziva sve građanke i građane da se aktivno uključe u rad u ovim grupama i tako sudjeluju u kreiranju zahtjeva plenuma, "koje će buduća ekspertna, nestranačka i etički nekompromitovana vlada biti obavezna provoditi".

Kopirati
Drag cursor here to close