MO NRD

Jedan od lidera proruskih pobunjenika ima državljanstvo BiH!

Vijesti / Flash | 22. 07. 2014. u 06:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Igor Girkin, jedan od lidera proruskih pobunjenika u Donbasu, ratuje u Ukrajini kao Rus, ima državljanstvo BiH, kao i drugi ruski plaćenici Vojske RS", kazao je Aziz Tafro, istraživač i autor knjige "Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH" za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

Igor Strelkov - to mu je “ratno ime”, dok mu je pravi identitet Igor Ivanovič Strelkov. On je, inače, “ministar obrane” separatističke, nepriznate Donjecke narodne republike. (op.a.)

"Girkin je u BiH došao vrlo mlad i bez ikakvog vojničkog obrazovanja. On ima samo ratno iskustvo, ali ne i časničko. Ne radi se o nekoj ličnosti koja je u vojnom pogledu respektabilna, on je plaćeni ubojica. Njegove vojne formacije mogu biti samo na razini paravojnih formacija gdje vlada snaga jačeg, bez ikakve discipline" – navodi Tafro.

On smatra da obaranje malezijskog putničkog zrakoplova prilikom kojeg je stradalo 300 putnika, a za što je odgovornost (vitulano) preuzeo Girkin, sigurno neće biti jedini čin paravojnih formacija.

"Rusi nisu trebali RS-u, ali su plaćali izvjestan broj tih dobrovoljaca kako bi Rusija ušla na mala vrata te ih na taj način uvukli u rat u BiH što im nije dozvolila Armija RBiH. Imali su za cilj dovesti ih 10.000, ali su pretrpjeli gubitke u Sarajevu, Višegradu i u Rusiju su počeli stizati mrtvački sanduci, što je zaustavilo proces dolaska plaćenika" - kaže Tafro.

Tafro navodi i da nakon agresije na BiH, nisu revidirana državljanstva BiH ruskim plaćenicima i uredno primaju mirovine u BiH.

"Oni su ratovali u Siriji, Iraku, a poslije rata u BiH radili su kao demineri. Veliki broj još uvijek ih živi u BiH", kaže Tafro.

Što se tiče odlaska Srba na ratišta u Ukrajinu, a što je i Girkin u svojim objavama potvrdio, za Tafru je samo propaganda.

"Otišli su da se uslikaju. Ne radi se tu ni o kakvim borcima, kao što se nije radilo ni od 1992. do 1995. godine. Mogu otići da obore zrakoplov, postave mine i to će raditi i dalje onako kukavički, iza leđa. To su ti paravojni i četnički pokreti", kaže Tafro.

Kopirati
Drag cursor here to close