ratni metež

Je li počeo Treći svjetski rat?

Vijesti / Flash | 25. 11. 2015. u 13:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turske snage su u utorak oborile ruski vojni avion u blizini sirijsko-turske granice, opasno zaoštravajući sukob koji se nepredvidivo i brzo širi, piše CNN.

Samo nekoliko dana nakon terorističkih napada u Parizu-jednom od najgorih treorističkih napada na tlu Europe od Drugog svjetskog rata naovamo-i uz neslužbenu prijestonicu Europske unije, Bruxelles, koji je još pod djelomičnom blokadom, jedna NATO članica je oborila ruski avion, prenosi portal Cdm.me.

“Da se ovo dogodilo tijekom Hladnog rata, pripremali bismo se za mogućnost nuklearnog rata. Srećom, taj sukob je završen. Umjesto bavljenja nuklearnim kodovima, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je da se sazove hitna sjednicu Vijeća sigurnosti UN, dok je NATO sinoć održao hitan sastanak”, navodi se u tekstu CNN-a.

Nakon toga Rusija je u bijesu nazvala Tursku „sudionicom terorista“, a ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio na „značajne posljedice“. A ovo nisu samo neki od posljednjih događaja u najkompliciranijem sukobu u svijetu.

Dijelić Trećeg svjetskog rata

Odmah nakon masakra u Parizu, papa Franjo je kazao da teroristički napadi predstavljaju djelić Trećeg svjetskog rata.

“Ali je upravo rat u Siriji taj koji se transormira u svjetski rat ovog stoljeća”, konstatira CNN.Sukob u Siriji koji se pretvorio u krvoproliće 2011. kada je predsjednik Bashar al Assad odgovorio na pozive na demokraciju masakrom demonstranata, postao je globalni vrtlog nasilja, crna rupa koja guta druge konflikte.

Iz dana u dan raste broj sukoba i rivaliteta koji potiču borbe u tom dijelu Levanta, uvlačeći novo oružje i nove borce.

Sve je počelo kada su se prodemokratski aktivisti suprotstavili Assadovim snagama, a preraslo u grupu naoružanih opozicijskih grupa koje se međusobno nadmeću. Umjereni su se sukobili sa ekstremistima, a ekstremisti sa ultra-ekstremistima.

Sukobi se vode u sektaškom bijesu šiita protiv sunita, Arapa protiv Iranaca. Libanski Hezbolah uz podršku Irana bori se protiv ekstremista koje podržavaju Zalivske zemlje.

“Al Kaidina grupa Al Nusra Front nadmeće se sa ISIL-om, Kurdi se bore protiv ISIL-a i protiv sirijske vojske, a Turska se bori protiv Kurda, dok mlako reagira protiv ISIL-a i impulsivno radi na zbacivanju Assada”, podsjeća CNN.

Međutim, ima još dosta toga što nosi veće geopolitičke posljedice. Tu su Rusija i SAD i „Koalicija protiv ISIL-a“, a uskoro i blok okupljen oko Francuske za borbu protiv ISIL-a.

Rusija i Turska u ratnom metežu

Ima tu i manje i više od onog što se na prvi pogled čini. Dok se Rusija i Turska hvale kako se bore protiv ISIL-a, neprijatelja „civiliziranog“ svijeta, činjenica je da imaju na umu različite ciljeve, što je razlog zašto se obaranje aviona ne smije tumačiti kao nesretan slučaj u ratnom metežu.

Rusija je u Siriji ne da bi se borila protiv ISIL-a, nego da sačuva Assadov režim kao stalnog ruskog saveznika. Turska ima dva cilja: sasijeći krila Kurdima koji žele nezavisnost, ali i srušiti Assada.

I dok se turski ciljevi razlikuju od ciljeva NATO saveznika – naročito zato što Ankara umnogome okreće glavu od nedjela ISIL-a, koji je i neprijatelj Kurda-članice NATO bloka uglavnom dijele antipatiju prema Assadu.

Onda je tu i još veće geopolitičko nadmetanje. Rusija radi na rušenju pozicije SAD na Bliskom Istoku, što ide u prilog Putinovim planovima da izaziva i suprotstavlja se Washingtonu.

Dok predsjednik SAD-a Barack Obama pokušava uvjeriti Ameriku da njegovi dozirani napori na suzbijanju ISIL-a daju rezultate, Putin je poslao ogromnu vojnu silu u Siriju i preoblikovao sukob. Assad je možda pred padom, ali Putin, koji se sada nalazi na istoj strani sa Iranom i Hezbolahom, kako bi se porinuo da se to ne dogodi uskoro. A sada kada je ISIL krenuo sa napadima u Zapadnoj Europi, izgleda mnogo izvjesnije da će se Assad održati na vlasti.

“Zbunjeni? A tek smo zagrebali površinu. Svako u ovoj borbi ima neprijatelje i prijatelje na suprotnim stranama.

Uključeno desetine zemalja

Upravo tako izgleda svjetski rat: neobični partneri, sukobljene agende, savezi iz koristi. A ako mislite da su bit borbe, pitanja i ideologije u općem neredu, pokušajte saznati šta je bio pravi razlog za Prvi svjetski rat. Jasnoća nije uvjet za početak jednog svjetskog rata”, navodi dalje CNN.

Sirijski svjetski rat već uključuje desetine zemalja. Prošle godine, SAD su okupile široku koaliciju od više od 60 zemalja. Od Južne Koreje do Australije, vlade su sudjelovale u različitim nivoima kampanje za poraz ISIL-a.

ISIL je, u međuvremenu, proširio svoje područje djelovanja. Otvorio je svoje „franšize“ i njezine pristalice su napale ciljeve širom svijeta.

Ova organizacija sa sjedištem u Siriji ne samo da kontrolira teritorij u Siriji i Iraku, njezine pristalice drže vlast u Libiji, egipatskom Sinajskom poluotoku, Nigeriji i drugim djelovima Afrike. A popis grupa koje obećavaju vjernost samozvanom kalifatu obuhvata desetine tisuća milja, i ide do Afganistana, Indonezije, Pakistana, Alžira i Filipina.

Mnogi ljudi raznih nacionalnosti izgubili su život u Siriji i Iraku. Ali ISIL-ova vlastita teroristička propaganda emitirala je ubojstva Amerikanaca, Britanaca, Egipćana, Japanaca, Korejaca, Kineza i civila drugih nacionalnosti.

Izbjeglice iz Sirije naselile su se čak u dalekim zemljama poput Urugvaja, a teroristički napadi pojedinaca povezanih sa sirijskim borcima ne samo da su usmrtili ljude u Siriji, Iraku, Libanu i Turskoj, nego i u Kanadi, Francuskoj, Australiji, Nigeriji, Danskoj i drugim zemljama.I ne treba zaboraviti Egipat, gdje obavještajni stručnjaci i ruske vlasti vjeruju da je

Zvuči li to kao svjetski rat? Pojam „svjetski rat“ očigledno podsjeća na dva velika sukoba u 20. stoljeću. Upečatljiva podudarnost ovog puta je nevoljnost SAD da se umiješa-javnost želi ostati van svega i kaže: „Ovo nije naša borba“.

“Nemoguće je znati koliko dugo će se ova analogija održati. Ali, vrijedi se sjetiti da su ti sukobi završeni tek onda kada su SAD shvatile da je nemoguće pretvarati se da nisu pogođene brutalnim ratnim sukobom tisuće milja daleko od američkih obala”, zaključuje CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close