Optužbe

Je li ministar 'pomeo' hrvatske zastavice?

Vijesti / Flash | 18. 04. 2015. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Skidanje obilježja u Elektroprivredi HZ HB vrijeđa nacionalno, vjersko i ljudsko dostojanstvo hrvatskog naroda'', objavio je HDZ BiH te naveo kako oštro osuđuje ponašanje novoimenovanog ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Reufa Bajrovića koji je na nedavno održanom sastanku u javnim poduzećima Elektroprivreda HZ HB i Aluminij d.d. Mostar zatražio da se uklone sva obilježja hrvatskog naroda u tim poduzećima.

Navodeći kako se radilo se o brojnim zahvalnicama, priznanjima hrvatskih udruga i hrvatskih športskih klubova koja su uručena EP HZ HB za vrijeme sastanka trenutnog vodstva i Uprave poduzeća s resornim ministrom u Vladi FBiH, kako bi sebi osigurali ostanak na čelnim pozicijama EP HZ HB.

''Ovim činom izdaje sebe su doveli u tu situaciju da zatiru sve hrvatske vrijednosti, opet podanički i izdajnički, za svoju poziciju. Ostaci platformaške vlasti u Elektroprivredi HZ HB učiniše i ovim činom uvredu hrvatskom narodu, što je za svaku osudu'' , naveo je HDZ BiH, koji je, uz Elektroprivredu za skidanje obilježja optužio i mostarski Aluminij.

''Trenutne Uprave spomenutih poduzeća, boreći se grčevito, pokušavaju ostati na trenutnim pozicijama a da im pri tome ne smeta što se podanički i izdajnički ponašaju prema svom hrvatskom narodu, što je apsolutno neprihvatljivo'', naveo je HDZ BiH.

No, ministar energetike, rudarstva i industrije Reuf Bajrović reagirao je na optužbe HDZ-a BiH.

''Dragan Čović laže. Ovo je providni pokušaj sprječavanja depolitizacije javnih poduzeća. Javna poduzeća nisu stranački plijen i treba ih voditi najbolji, bez obzira na njihova politička i druga uvjerenja'', rekao je Bajrović.

Na navode HDZ-a reagirala je i uprava Aluminija navodeći kako su tvrdnje o uklanjanju obilježja ''neistinite i krajnje uvrjedljive za Aluminij i njegov snažan ugled''.

"Članovi Uprave Aluminija primili su ministra Bajrovića u službeni posjet istoga dana kada je, nakon sastanka u Aluminiju, posjetio i Upravu EPHZHB, a dvorana za sastanke Aluminija, kao i cjelokupan izvanjski i unutarnji tvornički prostor kojim se kretao ministar bili su i ostali u jednakomu stanju kao i svih godina dosad, s cjelokupnim inventarom koji je sastavnim dijelom naših prostorija već godinama unatrag", tvrde iz Aluminija.

Podsjećamo, priča oko uklanjanja obilježja krenula je iz Neovisnog sindikata uposlenika Elektroprivrede HZ HB koji su naveli da je uprava uklonila obilježja da bi se dodvorila novom ministru.

''Tijekom nedavne posjete resornog ministra Reufa Bajrovića, kao čin umilnosti i dodvoravanja izvršen nezapamćen atak uklanjanja iz prostorija za sastanke svih obilježja s hrvatskim znakovljem zahvalnica i diploma koje su uručene za sponzorstva i donacije koje su dostavile udruge i institucije u proteklom razdoblju", naveli su sindikalisti u priopćenju.

Elektroprivreda HZ HB je reagirala na te tvrdnje navodeći da su neistinite i da je po srijedi "udbaški napad na Elektroprivredu".

''Afera obiježlja'' izvukla je iz arhive i tvrdnje sadašnjeg ministra, koji je inače tvorac SDP-ovog slogana 'Država za čovjeka' kako u BiH ne postoji hrvatsko pitanje.

Tako je u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje u srpnju 2012. godine rekao kako ne postoji hrvatsko pitanje.

''Pazite, na svijetu ne postoji skupina sa nešto više od 10% stanovništva koja ima trećinu vlasti u čitavoj zemlji. Po svim raspoloživim pokazateljima Hrvati u BiH bolje žive i imaju veća prava nego bilo koja druga samoidentificiraa skupina. Uzmite podatke o nezaposlenosti Hrvata u BiH i sve će vam biti jasno. Daytonski sistem je stvorio toliko državnog aparata da je trećina tih poslova jedan od glavnih razloga što je nezaposlenost među Hrvatima tako niska", rekao je tada ministar sarajevskim novinama.

Pročitajte što je Bajrović rekao za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close