Andy McGuuffie

Jasna je zainteresiranost EU za BiH, a rasprave o njenoj podjeli gubitak su vremena

Vijesti / Flash | 15. 04. 2014. u 11:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zemlje članice EU su, što je najvažnije, istaknule njihovu punu opredijeljenost ka EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao i mogućnost punopravnog članstva kad se ispune potrebni uvjeti.

To je jasna poruka svakome tko možda misli da EU nije zainteresirana za BiH. Mi želimo da BiH postane članica EU'', izjavio je Andy McGuffie, glasnogovornik Izaslanstva EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, u povodu jučerašnjeg ministarskog sastanka u Luksemburgu.

''Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU istakli su važnost teritorijalnog integriteta BiH. Dakle, rasprave o podjeli i secesiji su gubitak vremena'', naglašava McGuffie.

''Jasno je da zemlje članice očekuju da lideri u BiH odgovore na socijalne i ekonomske bojazni građana istaknute tijekom prosvjeda.

Rješavanje ovih pitanja, osobito pronalaženje načina da se poveća stopa zaposlenosti i poboljša ekonomski razvoj, predstavlja vrhunski prioritet i EU će usmjeriti svoju pomoć na ova pitanja, kao što je i rečeno u zaključcima. Od izuzetne važnosti jeste i učešće civilnog društva'', kaže McGuffie.

Rezimirajući jučerašnji sastanak u Luksemburgu, naglašava da je jasno da se uvjeti za postizanje napretka ka EU neće mijenjati.

''BiH mora ispuniti ove uvjete. Sve u svemu, Vijeće je poslalo jasne poruke BiH'', zaključio je Andy McGuffie.

Vijeće Europske unije za vanjske poslove diskutiralo je jučer u Luksemburgu o situaciji u BiH, te o socio-ekonomskim i političkim izazovima s kojima se ona suočava.

Kopirati
Drag cursor here to close