Protective edge

Jačaju sukobi između Hamasa i izraelske vojske

Vijesti / Svijet | 08. 07. 2014. u 06:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska odgovorila je na silovite raketne napade iz Gaze pokrenuvši tijekom noći nekoliko desetaka zračnih napada na taj teritorij, izvijestili su izvori s obiju strana.

U tim višestrukim napadima ranjeno je 17 osoba, među kojima sedmero djece i dvije žene. Dvoje ranjenih u teškom su stanju, prema podacima kojima raspolažu palestinske liječničke službe.

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da je pokrenuta zračna operacija nazvana ''zaštitna oštrica'' (protective edge). Gađano je pedesetak ciljeva, među kojima su i četiri kuće koje pripadaju aktivistima, mjesta s kojih su ispaljene rakete i infrastruktura, naveo je glasnogovornik.

Cilj operacije je napasti Hamas i smanjiti broj raketa koje se ispaljuju na Izrael, dodao je. Potvrdio je i da su u blizini pojasa Gaze razmještena pojačanja kako bi se u slučaju potrebe mogao pokrenuti i kopneni napad, dodavši da će se tijekom sljedećih dana postupno mobilizirati dodatna pojačanja.

Danas su zatvorene škole i kampovi za ljetovanje smješteni u krugu od 40 km oko pojasa Gaze, a stanovnici su pozvani da izbjegavaju okupljanja, dodao je.

Palestinske sigurnosne snage priopćile su da je izraelskih zračnih napada bilo više od 70 te je u njima uništeno pet kuća - tri u Khan Younesu na jugu pojasa Gaze i još dvije na sjeveru toga područja.

Vojni ogranak Hamasa koji je na vlasti u Gazi zaprijetio je da će nastaviti napade. Izrael je prekoračio granicu napadajući kuće i ako ta politika ne prestane, odgovorit ćemo proširenjem kruga naših ciljeva kako bismo iznenadili neprijatelja, priopćio je vojni ogranak Hamasa.

U ponedjeljak navečer Hamas je na Izrael ispalio desetak raketa. Prema izraelskoj vojsci, iz pojasa Gaze samo u jednom satu ispaljeno je više od 40 raketa, od kojih je 12 uništio proturaketni sustav iznad gradova Ashdod i Netivot na jugu zemlje.

Javna televizija objavila je da je kabinet za sigurnost, koji je u ponedjeljak sazvao premijer Benjamin Netanyahu vojsci dao zeleno svjetlo da pooštri mjere protiv Hamasa.

Kopirati
Drag cursor here to close