Direkacija tvrdi

Izvještaj o padu aviona u Mostaru je plagijat!

Vijesti / Flash | 20. 01. 2015. u 08:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH tvrdi kako je najnoviji izvještaj o uzrocima nesreće makedonskog zrakoplova u kojoj je poginuo predsjednik Boris Trajkovski, samo plagijat njihovog izvještaja iz 2004.

Naime, Direkcija tvrdi da izvještaj koji je radila Vlada Makedonije, zajedno s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, nije donio ništa novo.

"Ta komisija nije utvrdila ništa novo u odnosu na ono što je utvrdila komisija iz 2004.", kazao je za FTV Aleksandar Lalović, iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo.

Na te tvrdnje reagirao je Omer Kulić, šef istražnog tima BiH, kaže kako su oni otkrili da je bilo propusta kod zrakoplovnih vlasti obje zemlje i da je to razlog reakcije Direkcije.

Rwagirao je i Sotir Kostov, šef istražnog tima makedonske vlade koji je rekao kako je Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH ''jedan od 4-5 subjekata uključenih u nesreću".

Kostov opovrgava tvrdnje bh. direkcije da novi izvještaj nema nove dokaze.

"Izvještaj Salke Begića zamagljuje okolnosti u kojima se dogodila nesreća. Izvještaj Omera Kulića daje novo svjetlo na sve okolnosti. Što je najvažnije, on konkretizira i dublje sustavne i neizravne razloge zbog kojih se dogodila nesreća", rekao je Kostov.

Podsjećamo, prvi izvještaj o nesreći u kojoj je poginuo i tadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski uradila je 2004. godine Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH.

Nakon deset godina, na zahtjev makedonske vlade, urađena je nova istraga čiji su rezultati objavljeni početkom godine. Prema tom izvještaju, glavni uzrok nesreće su pilotske greške, a posada nije bila obučena za posao koji im je povjeren.

Kulić je, predstavljajući izvještaj o nesreći koja se dogodila 26. veljače 2004. Godine, rekao kako su piloti počinili šest grešaka. Jedna od njih je i ta da su poletjeli iz Skopja prije nego što su dobili meteo-izvještaj iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close