Suđenje

Izricanje presude Karadžiću očekuje se u listopadu

Vijesti / Flash | 25. 02. 2015. u 11:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haški tribunal upozorio je bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića i njegovog pravnog savjetnika da prestanu slati 'neozbiljne podneske koji usporavaju suđenje'.

O-Gon Kwon, predsjedavajući Vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), odbio je Karadžićev zahtjev za ponovno otvaranje dokaznog postupka kako bi u spis uvrstio jedan dokument, istovremeno kritiziravši Obranu zbog 'neozbiljnih podnesaka'.

"Vijeće smatra da optuženi i njegov pravni savjetnik od iznošenja završnih riječi nisu obratili pažnju na upozorenje da prestanu podnositi neozbiljne podneske koji rastežu suđenje i ne promoviraju interese pravde ili doprinose optuženom. Slanje podnesaka nije samo brojčana vježba koja će zatrpati Vijeće i stranke, te će stoga razmotriti koje korake da poduzme ukoliko se ova praksa nastavi", stoji u odluci.

Karadžić je zatražio od Sudskog vijeća da mu dozoli ponovno otvaranje dokaznog postupka kako bi u spis uvrstio izjavu svjedokinje Haškog tužiteljstva Mirsade Malagić – datu na konferenciji u Sarajevu 2013. godine – u kojoj je tražila da Karadžić bude osuđen za zločine u Srebrenici.

Karadžić smatra da ta izjava pokazuje 'pristrasnost svjedokinje Malagić'. Haški tribunal odbio je Karadžićev zahtjev, zaključivši da izjava svjedokinje sa konferencije 'nema bitan značaj za procjenu kredibilnosti svjedočenja'.

Malagić je svjedočila protiv Karadžića u siječnju 2012. godine, kada je ispričala da su joj snage pod kontrolom optuženog ubile muža, dva sina, svekra i druge rođake, u danima nakon što su u srpnju 1995. zauzele Srebrenicu. Sudija Kwon je rekao i da je Vijeće vodilo računa o tome da je suđenje pri kraju, te da se ove godine očekuje presuda.

Karadžić, bivši predsjednik RS-a i vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice i progon žena i djece. Tužiteljstvo u Haagu mu na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu, kao i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce. Suđenje Karadžiću počelo je 2009., a završne riječi iznesene su prošle godine. Sudsko vijeće bi presudu trebalo izreći u listopadu, navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close