Mjesec za pregovore

Izrael: Hamas će nastaviti borbe

Vijesti / Svijet | 11. 09. 2014. u 12:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

IPalestinski Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, mogao bi nastaviti borbe ako bude konstatirao da sastanci sljedeći tjedan neće rezultirati "nikakvim političkim uspjehom" za njega, ocijenio je u četvrtak izraelski dužnosnik.

Izrael i Hamas izašli su iz pedeset dana rata u kojem je poginulo više od 2.140 ljudi s palestinske i 73 s izraelske strane.

''Šanse da će Hamas pokrenuti rutinski sukobe postoje. Ovo je velika mogućnost koju ne treba zanemariti'', rekao je za vojni radio Tzahi Hanegbi, zamjenik ministra vanjskih poslova i čovjek blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Prema njemu, "Hamas će čekati nastavak pregovora u Kairu, kao i konferenciju zemalja donatora predviđenu polovinom listopada, ali kako će Hamas shvatiti da mu rat nije omogućio da odnese ni najmanji politički uspjeh, oni bi mogli nastaviti borbe".

Potpisavši 26. kolovoza sporazum o prekidu vatre, Palestinci i Izraelci su dobili mjesec dana za nastavak razgovora. Radi se, uz posredovanje Egipćana, o rješavanju osnovnih pitanja za transformiranje prekida vatre u trajno primirje u ovoj palestinskoj enklavi kojoj je ovo treći rat u šest godina.

Među palestinskim zahtjevima su izgradnja jedne luke i obnova aerodroma. "Za izgradnju luke i aerodroma, treba prvo da Gaza ne bude teroristička kraljevina i postane razuman i normalan politički entitet", rekao je Hanegbi.

Što se tiče uvoza materijala za izgradnju Pojasa Gaze, uništenog u bombardiranju, "sve što će ući u Pojas Gaze , beton, cement, će biti provjereno da će se upotrijebiti za što je potrebno", rekao je on.

Izrael želi osigurati da uvoz ne bude preusmjeren finalno za proizvodnju raketa ili kopanje tunela za napad na Izrael.

Osim izraelsko-palestinskih razgovora, Egipat će 12. listopada biti domaćin donatorske konferencije, susreta međunarodnih aktera u pogledu obnove Gaze.

Kopirati
Drag cursor here to close