Kontroverzna mjera

Izrael će prvi put pozvati kršćane Arape na regrutaciju

Vijesti / Flash | 23. 04. 2014. u 15:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska će početi slati pozive za regrutaciju izraelskim kršćanskim Arapima, što je mjera bez presedana i vrlo kontroverzna, javio je u utorak izraelski vojni radio.

Do sada su izraelski kršćanski Arapi mogli da služe svoju vojnu službu kao dobrovoljci.

''S ovim novim dispozicijama, neće više morati da individualno podnose molbu i da se izlažu eventualnim pritiscima kršćanskih i muslimanskih stanovnika koji su većinom protiv regrutacije'', javio je radio.

Kršćanski Arapi koji budu primili poziv moći će ipak da odbiju regrutaciju.

''Stotinjak kršćanskih Arapa služi trenutno svake godine u redovima vojske. U skoroj budućnosti, ova bi brojka mogla dosegnuti tisuću'', pročitao je radijski spiker.

Osim ortodoksnih Židova i oko 1,5 milijuna izraelskih Arapa, što je 20 posto izraelskog stanovništva, izuzeto je od služenja vojnog roka i civilne službe obavezne za druge kategorije stanovništva.

Odluka vojske je odmah izazvala polemiku.

''Radi se o mjeri očekivanoj u okviru kampanje izraelske desnice koja ima za cilj da odsječe kršćane od njihovog naroda, potičući ih da misle kako nisu Arapi'', optužio je u priopćenju kršćanski poslanik Bassel Ghattas, član većinske arapske stranke Hadash (komunisti).

Ghattas je pozvao mlade kršćane koji budu dobili poziv da ga "vrate ili javno spale jer bi sljedeća etapa mogla biti vojna ili civilna obavezna služba".

Oko 130.000 izraelskih Arapa su kršćani.

Izraelski Arapi su potomci 160.000 Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon osnivanja Izraela 1948. Ova zajednica je žrtva diskriminacija, naročito pri zapošljavanju.

Kopirati
Drag cursor here to close