Neinformiranost

Izmjene Zakona o matičnim knjigama zbunjuju građane

Vijesti / Flash | 28. 10. 2014. u 16:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine, matične knjige rođenih će ubuduće voditi općina prema mjestu prebivališta majke djeteta, a matične knjige umrlih će voditi općina u kojoj je bilo posljednje prijavljeno prebivalište umrle osobe.

Pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar Jasna Beba je kazala da će se u sljedećem razdoblju pokazati rezultati izmjena i dopuna Zakona.

''Ranije su na snazi bile zakonske odredbe da se činjenica rođenja i smrti upisuje u mjestu gdje se to i dogodilo. Na području općine Centar upisivala su se sva novorođenčad, jer se u ovoj lokalnoj zajednici nalaze dva porodilišta'', kazala je Beba.

Dodala je da nakon izmjena i dopuna Zakona o matičnim knjigama, za Općinu Centar nema nikakvih promjena osim da će doći do rasterećenja uposlenika Matičnog ureda.

''U zadnje vrijeme smo imali između 100 i 120 prijava beba tjedno, a sada će to biti najmanje 50 posto manje prijava. Broj upisa će zavisiti od nataliteta u određenoj općini, tako da je pretpostavka da će općine sa većim brojem stanovnika imati više upisa'', kazala je Beba.

Po njenim riječima, pitanje je kako su se ostale općine pripremile za ovaj posao, jer to podrazumijeva i obuku ljudi na poslovima koje do sada nisu radili, povećanje kadra, odnosno broja matičara i slično.

''Mi poštujemo zakon i reagirali smo na vrijeme. Uspostavili smo suradnju s općinama i prvi tjedan kada je zakon stupio na snagu sve prijave iz porodilišta su išle preko nas. Uzeli smo ih, razvrstali i zvali druge općine. Htjeli smo da pomognemo i učinimo uslugu'', naglasila je Beba.

Dodala je da u Općini Centar neće biti značajnijih promjena kad je riječ o upisu činjenice smrti.

Ono što se, kako je dodala Beba, pokazalo kao nedovoljna aktivnost donositelja zakona jeste što građani nisu dovoljno obaviješteni.

''Nije dovoljno da se donese zakon i stupi na snagu, a da tek onda građani saznaju za to. U samoj fazi priprema za donošenje zakona potrebna je daleko bolja informiranost građana kako bi zajedno s onima koji rade na tim poslovima mogli spremno dočekati i provoditi taj zakon'', kazala je Beba.

Navela je da vrlo često nedovoljna informiranost stvara probleme onima koji trebaju da postupaju u skladu sa tim zakonom i izaziva određeno nezadovoljstvo kod građana, priopćeno je iz sarajevske Općine Centar.

Kopirati
Drag cursor here to close