u javnoj upravi

Izmjena zakona o državnoj službi omogućuje veći politički utjecaj na izbor kadrova

Vijesti / Flash | 10. 10. 2015. u 17:12 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International BiH ocjenjuje da Vlada Federacije BiH krši procedure i provodi, kako navodi ova organizacija, "pravno nasilje u procesu utvrđivanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, ignorirajući Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije i kompletnu javnost".

TIBiH u priopćenju za javnost navodi kako je Ured za zakonodavstvo dao mišljenje na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, u kome se ukazuje na brojne nedostatke i u samoj proceduri, ali i u sadržaju nacrta.

''Transparency International BiH je već upozoravao na to da predložene izmjene nastoje omogućiti još veći politički utjecaj na izbor kadrova u javnoj upravi, te da su tvrdnje Vlade FBiH da se ovim žele ostvariti uštede i racionalizacija neosnovane, jer će zapravo doći do dodatnog opterećenja proračuna'', mišljenje je ove organizacije.

U priopćenju se navodi da Ured za zakonodavstvo smatra kako ovaj zakon nije ni mogao biti nominiran kao nacrt, već kao prednacrt i "dovodi u pitanje samu proceduru njegovog razmatranja i utvrđivanja". TI BiH smatra posebno zabrinjavajućim da je utvrđen Prijedlog zakona bez pribavljenog mišljenja Ureda, jer je Nacrt, kako se navodi, dostavljen tek uoči same sjednice Vlade FBiH.

''Ovo, kao i činjenica da je upućen u Parlament po hitnoj proceduri, dodatno govori o namjeri Vlade da ova rješenja plasira po svaku cijenu, bez konsultacija i razmatranja njihove utemeljenosti '', tvrdi TIBiH.

Apelira na Parlament FBiH da stopira "sporne izmjene Zakona", jer prema mišljenu ove organizacije, "obesmišljavaju ulogu državne službe i kose se s principima Strategije reforme javne uprave".

Kopirati
Drag cursor here to close