CCI

Izigrani građani BiH: Rad Vlade ostaje na lijepim obećanjima

Vijesti / Flash | 24. 07. 2015. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavila je danas u Sarajevu rezultate praćenja rada Vlade i Parlamenta Federacije BiH za prvu polovicu 2015. godine. Naveli su da rezultati pokazuju da "građani BiH imaju puno pravo da se ponovo osjećaju izigrani".

Podsjetili su da Vlada FBiH koja je imenovana 31. ožujka nije izdržala niti 100 dana u istom sastavu.

Kažu da su međusobno nepovjerenje i neusuglašenost ciljeva i iz toga proistekli sukobi, unutar tročlane vladajuće koalicije uspostavljene nakon izbora, a koji su prouzročili dugo čekanje na formiranje Vlade, nastavljeni i nakon što je Vlada imenovana i počela sa radom.

''Razlike su se pokazale nepomirljive i dovele su do blokada u radu, a potom i do raspada vladajuće koalicije, ostavki ministara jedne od stranaka te koalicije i gubitka parlamentarne većine koja je stajala iza Vlade'', kazao je Denis Telić iz CCI-a. Naveo je i da je Vlada donijela mandatni program svog rada, a potom i godišnji program za 2015. godinu, nakon raspada vladajuće koalicije i gubljenja skupštinske većine.

''U strateške ciljeve ''Mandatnog programa rada Vlade FBiH'', usvojenog 18. lipnja ubrajani su smanjenje i nadzor javne potrošnje, reforma tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, podrška gospodarskim aktivnostima, borba protiv korupcije, te razvoj socijalne oblasti. Samim ciljevima se, naravno, nema što prigovoriti, ali ovo nije prvi, a vjerojatno ni posljednji, put da se oni postavljaju, te će se kvaliteta i ove, i bilo koje druge vlade, mjeriti ne lijepim obećanjima, nego uspješnošću u njihovoj realizaciji, a od toga smo, zasad, vidjeli vrlo malo '', naglašeno je na pres-konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati praćenja rada Vlade i Parlamenta Federacije BiH za prvu polovicu 2015. godine.

Lejla Deronja Suljić iz CCI-a je navela da za tri mjeseca drugog kvartala 2015. godine, Parlament FBiH nije raspravljao niti o jednom zakonskom rješenju donošenom od aktualne Vlade FBiH, a od svih 25 zakona, donesenih od oba saziva Vlade aktivna u šest mjeseci, Parlament je, za pola godine, u potpunosti realizirao, odnosno usvojio u formi prijedloga samo jedan, i to Zakon o izvršavanju proračuna FBiH za 2015. godinu.

Ostala 24 zakona Federalni parlament nije razmatrao ni u jednom obliku.

''Ovi podaci, uz one koje je CCI-a iznosio u prethodnom mandatnom razdoblju, najbolje govore o tome da je funkcioniranje Vlade bez podrške parlamentarne većine jeste, zbog kompliciranosti ovdašnjeg sustava, koji praktično onemogućava promjene, moguće, ali su rezultati u pravilu katastrofalni i takvo funkcioniranje vlasti na štetu građana i zemlje u cjelini'', rekla je Deronja Suljić.

Podsjetila je da je posljednja sjednica Zastupničkog doma održana u svibnju, a posljednji pokušaj održavanja sjednice bio je 16. lipnja, kada se zastupnici nisu uspjeli dogovoriti oko dnevnog reda. Aktualna kriza vlasti u FBiH, podcrtala je, dodatno je odgodila i raspodjelu pozicija u 19 stalnih radnih tijela u Domu naroda Parlamenta FBiH, "tako da proces konstituiranja vlasti u Federaciji zapravo još uvijek nije u potpunosti završen ni devet mjeseci nakon održavanja izbora".

''Na kraju prvog kvartala, konstatirali smo da su dotadašnji rezultati novog saziva Parlamenta FBiH bili porazni i manje više se svodili na čekanje dogovora stranačkih lidera. Nažalost, raspad vladajuće koalicije, vratio nas je na početak'', dodala je Deronja Suljić.

Na pres-konferenciji je rečeno da aktualna politička kriza u Federaciji BiH, ponovo u fokus dovodi dvije stvari, a na to su, kažu iz CCI-a, upozoravali već godinama, a to je potreba za izmjenom izbornog zakonodavstva i Ustava te potrebu obuzdavanja patrokracije, odnosno, za početak, ograničenja utjecaja stranaka na zapošljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close