Sebija je sigurna

Izetbegovićevi i Škoda: Bakir uhvaćen u laži?

Vijesti / Flash | 25. 04. 2017. u 10:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za Dnevni avaz da direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, supruga člana Predsjedništva BiH, nije bila pod policijskom zaštitom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela kada je službenim automobilom Bakira Izetbegovića išla u posjetu Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, što znači da Direkcija nije procijenila da je ugrožena sigurnost supruge člana Predsjedništva BiH.

Informaciju da službenici Direkcije nisu osiguravali Sebiju Izetbegović, kao i da nisu bili pratnja automobilu registriranom na Predsjedništvo BiH kojim se ona vozila u Tuzlu potvrdio je za Avaz i Mirsad Vilić, direktor Direkcije.

Supruge članova Predsjedništva ne spadaju u štićene

''Činjenica da nadležne institucije nisu procijenile da je supruzi člana Predsjedništva BiH ugrožena sigurnost, dovodi u sumnju istinitost izjave Bakira Izetbegovića da su on i njegova obitelj ugroženi te da njegova supruga doživljava određene neugodnosti'',piše Dnevni avaz u tekstu pod naslovom ''Dragan Mektić uhvatio Bakira u laži''.

Zbog toga je, navodno, Izetbegović dao supruzi službeni automobil i ustupio joj vozača, premda ostaje nejasno kakvu je to zaštitu trebalo predstavljati njegovoj supruzi.

''Ja nemam namjeru da je pustim nezaštićenu. Ako je neće štititi država onako kako štiti supruge drugih državnika, onda ću se ja snaći'', rekao je Izetbegović.

Time je, navodi Avaz, pokazao da je, kada su u pitanju njegovi osobni i interesi njegove obitelji spreman djelovati, ako treba, i izvaninstitucionalno.

Avaz navodi i to kako ''još više'' zabrinjava to što je Izetbegović izrazio nepovjerenje u Direkciju, jedinu instituciju nadležnu za procjenu ugroženosti sigurnosti štićenih osoba, premda supruge članova Predsjedništva ne spadaju ni u jednu od tri kategorije štićenih osoba u našoj zemlji, određenih prema pravilniku Direkcije.

Pravdanje neopravdanog

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije kazao je kako ''ne postoji službena potvrda da je supruzi Bakira izetbegovića bila ugrožena sigurnost''.

''To je ono što službeno nitko od institucija nije rekao. Ima li izetbegović drugačija saznanja ili je ovo njegov osobni stav, stvarno nisam u mogućnosti ocijeniti. Ali, ono što je službeno u javnosti jeste da nemamo nijednu instituciju da je rekla da je njegova obitelj ugrožena te da se treba širiti taj popis štićenih osoba, u ovom slučaju s člana Predsjedništva BiH na njegovu obitelj'', rekao je Hadžović.

Ivana Korajlić, glasnogovornica i projekt-menadžerica Transparency Internationala BiH rekla je kako Izetbegovićeva izjava više djeluje kao pokušaj da se opravda neopravdano.

''U slučaju da je zaista ugrožena sigurnost, i tu postoje procedure u protokolu koje je potrebno ispoštovati kako bi se osigurala zaštita, što ne uključuje korištenje vozila članova Predsjedništva BiH za obavljanje poslovnih obveza supruge člana Predsjedništva BiH'', rekla je za Avaz Korajlić.

Skandal za ostavke

Analitičar Adis Arapović (CCI) rekao je pak kako je Izetbegović ''vrlo nemušto, nelogično i nemoralno pokušao opravdati obiteljsko raspolaganje imovinom najviše državne institucije''.

''Od ovog slučaja napravio je prvorazrednu korupcijsku i političku aferu. U svakoj normalnoj zemlji ovakav čin nepotizma i zloupotrebe položaja radi zadovoljavanja potreba članova obitelji značilo bi smjenu ili ostavku onoga tko je ovo omogućio bez obzira je li to član Predsjedništva BiH ili neki administrativni radnik'', rekao je Arapović.

Kaže kako se Izetbegović izjavom stavio iznad zakona, iznad pravila i iznad institucija koje su zadužene za sigurnost čime je preuzeo političku i profesionalnu odgovornost za ovaj nemoralni i nezakoniti čin.

''Znači li to da od danas ne važi vladavina institucija i zakona, već podmetnutih političara? Što će svi ostali građani koji se također osjećaju vrlo nesigurno upravo zbog nejakih institucija i odsustva vladavine zakona? Jesu li ostali građani koji nemaju mogućnost krčmljenja javne imovine manje vrijedni?'', pita se Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close