Zahvala zbog doprinosa

Izetbegović se zahvalio Sandžaklijama: Vi ste gradili BiH

Vijesti / Flash | 29. 07. 2016. u 14:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tijekom današnjeg boravka u Sandžaku odali su priznanje Bošnjacima iz Sandžaka zbog doprinosa koji su dali za izgradnju države Bosne i Hercegovina.

Delegacija iz Sarajeva je ranije danas posjetila Gradsku upravu Novog Pazara i razgovarala sa predstavnicima lokalne samouprave. Tijekom tog susreta je istaknuto da su tradicionalno jake veze i jaka suradnja Sandžaka i Bosne i Hercegovine i bit će jače uspostavljanjem ekonomske suradnje.

Kako je priopćeno iz novopazarske Gradske uprave, Izetbegović je pri susretu s gradonačelnikom Nihatom Biševcem i njegovim suradnicima istaknuo da konkretiziranje veza na ekonomskom planu predstavlja zajedničku dobrobit.

''Naše su veze kulturno povijesne, obrazovne i povijesne. Uz pomoć države Bosne i Hercegovine i vlasti u Novom Pazaru i Sandžaku stvorit ćemo uslove da se mladi u vašem regiji zapošljavaju'', kazao je Izetbegović.

U obraćanju dobrodošlice, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac osvrnuo se na već ostvarene uspjehe ovdašnjih biznismena u Bosni i Hercegovini.

''Razgovor je tekao u pravcu proširenja suradnje koja već postoji. Cilj nam je da uspješnim biznismenima BiH stvorimo uslove da ekonomski surađuju s našim poduzetnicima. Imamo u vidu i uspješno poslovanje naših ljudi na prostoru susjedne države, te ćemo nastojati da uspostavljene kontakte ojačamo za dobrobit svih nas'', naveo je Biševac.

Članovi delegacije iz Sarajeva i politički predstavnici sandžačkih Bošnjaka prethodno su klanjali džumu namaz i prošetali starom novopazarskom čaršijom.

Izetbegović i Zvizdić su, povodom obilježavanja 26. godina rada Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka nazočili svečanoj skupštini te stranke.

Izetbegović je u obraćanju fukcionerima i aktivistima SDA Sandžaka ukazao da Sandžaklije u Bosni i Hercegovini zaslužuju posebno mjesto jer su, kako je rekao, u svakom segment i svemu bitnom dali svoj doprinos.

''Intelektualci, akademici, profesori, novinari, političari, ratnici, biznismeni…Borili su se i ostajali vjerni Bosni i onda kada su se mnogi koji su u njoj rođeni odlazili iz nje'', rekao je Izetbegović dodavši da nikada nije sreo Bošnjaka koji je izgubljen i kojem je svejedno i nije mu jasno kada je riječ o bitnim stvarima za narod i vjeru.

Podvukao je da ''nema Sandžaklije koji neće braniti svoj identitet, svoju vjeru, svoj prag i matičnu zemlju, Sandžak i Bosnu i Hercegovinu''.

''Tako je bilo od samog početka, od pamtljivog 29. srpnja 1990. , tako je danas i tako će biti. Zajedno smo pošli, zajedno idemo i doći ćemo do onoga dana kada ćemo kazati izborili smo se za mir, ravnopravnost, jednakost i prosperitet našeg naroda, Bošnjaka''. poručio je Bakir Izetbegović na kraju prve službene posjete Novom Pazaru i Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Na svečanosti povodom 26. godišnjice od osnivanja SDA Sandžaka, pored brojnih gostiju iz zemalja regije, nazočili su veleposlanici i članovi diplomatskog kora Turske, Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), Libije i Pakistana.

U svojstvu predsjednika SDA BiH Izetbegović je ranije danas u središtu SDA Sandžaka predsjedavao Koordinacijom stranaka SDA u zemljama bivše Jugoslavije.

Koordinacija SDA, koju pored SDA BiH i SDA Sandžaka čine i SDA Hrvatske, SDA Makedonije, SDA Kosova i Bošnjačka stranka Crne Gore, osnovana je 2010. godine u Sarajevu, a današnji sastanak je održan povodom 26. godišnjice rada i postojanja SDA Sandžaka.

Koordinacija SDA je danas usvojila izjavu o zajedničkim ciljevima u kojoj se, između ostalog, kaže da će se strane potpisnice zalagati za europske i euroatlantske integracije, uspostavljanje regionalne suradnje na principima dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja kao osnove za stabilnost i prosperitet zemalja bivše Jugoslavije.

Kopirati
Drag cursor here to close