Bakir najavljuje

Izetbegović: SDA će pobijediti na izborima, a Zupca šaljemo u zatvor

Vijesti / Flash | 27. 08. 2014. u 06:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), sinoć je na stranačkoj tribini u Sarajevu rekao da će SDA, 'dobra stara kuća Bošnjaka i bosanskohercegovačkih patriota, obnovljiva kuća', pobijediti na predstojećim općim listopadskim izborima, ali i da mora 'dobro pobijediti' kako bi povela Bosnu i Hercegovinu naprednijim putem nakon osmogodišnjeg 'jalovog perioda s mršavim rezultatima'.

Prioriteti SDA bit će očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine, jačanje državnih struktura s adekvatnim učešćem SDA u njima, kao i bolja ekonomija zemlje i zapošljavanje. Za ovaj treći i najvažniji cilj je rekao da prvenstveno treba ukloniti niz sadašnjih prepreka stranom investiranju u zemlju.

Govoreći o potrebnom jačanju državnih institucija, naveo je da SIPA, odnosno njen čelnik Goran Zubac, nije adekvatno reagirao kad je prilikom građanskog bunta u veljači gorjela zgrada državnog Predsjedništva. "Mi ćemo njega poslati vjerojatno u zatvor kao što smo smijenili 'ministra za (ne)sigurnost'", rekao je.

Nerad tužitelja i sudova kad je u pitanju gospodarski kriminal, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, nesigurnost građana, problemi su koje je Izetbegović markirao u djelovanju SDA nakon predstojećih izbora. Kazao je da su unutar stranke, nasuprot "aferama" o raskolu u njenim redovima koje su po njegovim riječima, javnosti smišljeno lansirali više drugih stranaka i plaćeni mediji, konsenzusom dogovorene kadidatske liste za svako pojedinačno ime.

Skupu čiji je domaćin bila Općinska organizacija SDA Novi Grad u Sarajevu prenio je selame teško oboljelog predsjednika Stranke Sulejmana Tihića, rekavši da je njegovo zdravstveno stanje nešto bolje nakon kritičnog razdoblja od prije dva-tri dana, da je komunikativan, svjestan i hrabar, ali govori oslabljenim glasom.

U tekućoj kalendarskoj godini, karakterističnoj po građanskom buntu iz veljače i prirodnim katastrofama zaredom, SDA nije obnovila koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) već je održala neophodni minimum partnerskih odnosa, kazao je Bakir Izetbegović pripisujući to stranačkoj principijelnosti.

Govoreći o njegovom mandatu u Predsjedništvu BiH u razdoblju 2010-2014. godina, kazao je da je djelovao smirujuće u nekim odlukama koje su nosile mogućnost konfrontacije, kao i da je podnio četiri apelacije Ustavnom sudu, te da se zalagao za investicije ("iako je to posao vlada"), a isposlovao ih kod prijateljske Turske koja je zdušno, kaže, pomogla nakon katastrofalnih poplava.

Također je njegovao dobre odnose sa zapadnim dužnosnicima, od američkih do europskih dužnosnika u Briselu, rekao je, a što se tiče regionalnih zemalja, naveo ja prijateljske relacije sa službenim Zagrebom i Podgoricom, kao i njegovu posjetu službenom Beogradu kada je rekao da Republika Srpska nije druga srpska država na Balkanu, kao što je ustvrdio Milorad Dodik.

Izetbegović je za danas najavio odlazak u Tursku da bi čestitao Recepu Tayupu Erdoganu koji je ispravio kičmu ekonomiji njegove zemlje, pobjedniku na nedavnim prvim izravnim izborima za državnog predsjednika. Najavio je intenziviranje prijateljskih odnosa s Turskom, te pojedinačno naveo njen financijski doprinos poplavljenim područjima u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close