Crvena linija

Izetbegović pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi Dodika

Vijesti / Flash | 01. 10. 2015. u 06:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Što se tiče SBB-a mislim da smo bez potrebe na jednom osobnom nivou ušli u jedan konflikt koji šteti Bošnjacima, pa samim tim i Bosni i Hercegovini'' kazao je pored ostalog Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u emisiji ''Interview 20'', Sanele Prašović-Gadžo koju emitira BHTV, komentirajući mogućnost formiranja nove parlamentarne većine sa SBB-om Fahrudin Radončić.

Dodao je da je osobno spreman, jer ''ovo nije moj privatni biznis''.

''Neki moji povrijeđeni osjećaji, ponos i ostalo, ja sam spreman kao političar to ostaviti u drugi plan i raditi ono što je dobro za ovu zemlju, jer mi imamo ozbiljnih problema pred sobom i ozbiljnijih neprijatelja nego što smo jedan drugome'' naglasio je Izetbegović.

On je ustvrdio da ne može pregovarati o ustupanju premijerskih pozicija nekoj političkoj stranki ali da se o svemu drugom može pregovarati, ali ''opstanak države BiH s pravima definiranim u Ustavu za mene je prioritet''.

Izetbegović je također komentirao i najnovije poteze entitetskog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te kazao da ''međunarodna zajednica mora sada jasno povući crvenu liniju i zaustaviti Dodika''.

Dodao je da će međunarodna zajednica morati da kreira mehanizme kojima će kažnjavati, jer u suprotnom, ''moglo bi nas sviju koštati i međunarodnu zajednicu'' s obzirom da ljudi čine sve da se zemlja oporavi, da se ide integracijski ka EU.

Istaknuo je da značajnijih suštinskih promjena Dejtonskog sporazuma neće biti.

Kopirati
Drag cursor here to close