Moralna dužnost

Izetbegović: Nije bilo zahtjeva da se odustane od revizije tužbe

Vijesti / Flash | 07. 02. 2017. u 08:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke europske zemlje su izrazile znatiželju, i naravno zabrinutost koju svi dijelimo, ali nije bilo zahtjeva da se odustane, izjavio je za današnje Oslobođenje član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović upitan je li točno da na njega neke europske zemlje vrše pritisak da BiH ne uđe u proces revizije tužbe protiv SRJ, odnosno Srbije, tim prije što se - tako kažu pravnici - još nije dogodilo da Međunarodni sud baš napravi ozbiljan zaokret u svojoj odluci u postupku revizije.

''Prepustimo sudovima da rade svoj posao, neka utvrde istinu. Dozvolimo jedni drugima da pred sudovima tražimo pravdu za sve žrtve počinjenih zločina, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost žrtava i počinitelja zločinaca. U Bosni i Hercegovini su se dogodile užasne stvari koje ne možemo gurati pod tepih. Istinu moramo prihvatiti ma kakva ona bila i na njoj graditi buduće odnose i budućnost ove države'', kazao je Izetbegović.

Kaže da će Srbi i Bošnjaci nastaviti živjeti zajedno, ali "ne možemo graditi budućnost na lažima, na nepriznavanju istine, na poricanju zločina, na onemogućavanju jedni drugih da koristeći legitimne pravne mehanizme i sredstva, tražimo pravdu pred nadležnim domaćim i međunarodnim sudovima. Budućnost moramo graditi na zdravim i čvrstim temeljima, a to su istina i pravda".

''Od mene neki očekuju da aktivno zaustavljam i napore prof. dr. Softića i njegovog pravnog tima da dođu do novih argumenata i činjenica na temelju kojih bi mogao sačiniti pravno kredibilnu aplikaciju za reviziju, da odustane od borbe za pravdu i istinu, da izda moralne principe zarad političke pragme. Ako to ne učinim, biću, po njihovom mišljenju, odgovoran za destabilizaciju političkih prilika'', istaknuo je.

Poručio je da nema pravo da ikoga zaustavlja u borbi za pravdu.

''Naprotiv, moja je moralna dužnost da se borim i da podržavam sve druge koji se bore za pravdu, ma tko oni bili ili iz reda kojeg naroda ili političke opcije dolazili. Ja nikada nisam tražio, niti bih tražio od predstavnika srpskog ili hrvatskog naroda da odustanu od borbe za istinu i pravdu za bilo koji zločin koji je počinjen nad pripadnicima njihovih naroda. Zato očekujem i nadam se da će moje kolege u Predsjedništvu BiH, kao i svi drugi lideri političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou razumjeti da od mene ne mogu tražiti od odustanem od nečega od čega nemam pravo da odustanem i od čega ni oni sami nikada ne bi niti imaju pravo da odustanu. Naposljetku, zašto bi se itko razuman i dobronamjeran plašio potrage za pravdom pred domaćim ili međunarodnim sudovima? Zašto od toga praviti političke sukobe i krize? Jer, pravda je u interesu svih nas u Bosni i Hercegovini. Ustvari, političke prilike će destabilizirati oni koji pretjeraju sa političkim reakcijama na dovršetak jednog sudskog procesa pred Međunarodnim sudom pravde koji je započet 1993. godine, koji eventualno iz iracionalne ljutnje napuste koaliciju i pozicije u vlasti i time stvore političku krizu. Taj sudski proces pred Međunarodnim sudom pravde ne pripada Bakiru Izetbegoviću ili bošnjačkom narodu, već Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima i građanima. On pripada svima onima koji su za njega zainteresirani, svim žrtvama zločina počinjenih u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Koalicija, Vijeće ministara, država BiH nisu vlasništvo niti isključivi interes bošnjačkog naroda, SDA ili Bakira Izetbegovića, ne snosimo samo mi odgovornost za ono što se u ovoj zemlji događa, ona i sve u njoj pripada svim njenim građanima i narodima. I vlast, i prava, i odgovornost, i obveze i teret odluka. Zašto bi SDS napustio pozicije koje je dobio voljom naroda i birača? Pa nisam im te pozicije ustupio ja i SDA, pa da nam ih vrate nezadovoljni našom politikom?! I ne vodi se ovaj proces protiv Srba kao naroda, već protiv Miloševićevog režima koji je doveo do počinjenja genocida na teritoriji Bosne i Hercegovine'', rekao je Izetbegović za "Oslobođenje".

Kopirati
Drag cursor here to close