Izetbegović: Dodik nastavlja s iracionalnom politikom

Vijesti / Flash | 10. 01. 2015. u 09:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović vjeruje kako su realna očekivanja da će nova europska inicijativa pomaknuti stvari s mrtve točke u Bosni i Hercegovini. U razgovoru za današnji „Večernji list“ Izetbegović ističe kako optimizam temelji na spremnosti unutar BiH da se ostvari napredak, ali i na činjenici da je danas prisutan „elastičniji pristup Europske unije“.

Komentirajući protivljenje Milorada Dodika nacrtu izjave o proeuropskim reformama koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH, Izetbegović kaže kako predsjednik Republike Srpske „nastavlja sa iracionalnom politikom koja nas je dovela do ovakvog zastoja, a njega i SNSD do gubitka pozicije na državnoj razini”.

- Ne vjerujem da će ga koalicijski partneri još dugo pratiti u štetnom, konfliktnom odnosu koji će ga neumitno sukobiti s EU. Nespremnost da se prihvate, odnosno reafirmiraju, odavno prihvaćena načela Dodika će staviti u veoma neugodnu poziciju u odnosu na međunarodni faktor. Dodik će se uvjeriti da ne može bez države BiH, bez EU, bez kredita MMF – kazao je Izetbegović.

On smatra da se odnosi Zapada i Rusije prelamaju preko BiH, odnosno RS-a jer je dio stanovništva i političkog establišmenta sklon Vladimiru Putinu i Rusiji.

- BiH nije na periferiji Europe, već u srcu tog kontinenta, «opkoljena« je Europskom unijom. Zapad će u slijedećem desetljeću odmjeravati snagu s Rusijom i sasvim je jasno tko će nadjačati u tom odmjeravanju jer Zapad je ekonomski i tehnološki višestruko nadmoćan. BiH nema alternativu, nije u Aziji, njen put je euroatlantski, samo je pitanje kojom brzinom i s kakvim krizama i zastojima će na tom putu napredovati – ustvrdio je Izetbegović odgovarajući na upit može li BiH biti kolateralna šteta sukoba Rusije i Zapada.

Na upit o sukobima i mogućoj političkoj suradnji s Fahrudinom Radončićem i SBB-om, Izetbegović je kazao kako odgovorni političari moraju biti pragmatični i da se osobni animoziteti moraju pokušati prevladati zarad nacionalnog interesa, ali da je sam Radončić mogućnost suradnje sa SDA javno odbacio. Kada je, pak, u pitanju funkcioniranje vlasti koju su na državnoj razini dogovorili SDA, HDZ BiH, DF i Savez za promjene, bošnjački član Predsjedništva BiH uvjeren je kako će ona biti uspostavljena do sredine veljače i da će u istom sastavu izdržati cijeli četverogodišnji mandat.

- Izdržat ćemo, SDA će to uvezivati dok ne profunkcionira. Zasad ima ispada, nema dovoljno komunikacije, jer DF tek dobiva fizionomiju i organizaciju. Uvjeren sam da će to biti konstruktivna i korisna politička snaga. Željko je ispravan čovjek i iskusan političar, i ta stranka će kroz vrijeme sve više ličiti na njega. Što se tiče ostalih, svi bi trebali raditi ono što je u interesu glasača koje predstavljaju, a to je sigurno mir, stabilnost, ubrzanje reformi, ekonomska obnova. Što je, uostalom, alternativa tome? Nastavak borbe za postizanje ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima? Nema ništa od toga, svjesni su toga i Bosić, i Čović, i Ivanić, i Čavić. Partikularni interesi se mogu postići samo kroz postizanje zajedničkog, državnog interesa - kazao je Izetbegović u opširnom intervjuu „Večernjem listu“.

Kopirati
Drag cursor here to close