Dom naroda

Izborni zakon sazrio za mijenjanje

Vijesti / Flash | 30. 03. 2015. u 14:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici primio k' znanju Izvještaj o provođenju općih izbora 2014. godine, koji je pripremilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP).

Predsjednik SIP-a Stjepan Mikić je, obraćajući se delegatima, kazao da su nakon općih izbora 2014. došli u situaciju da u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Klub srpskog naroda nije popunjen.

''Jednostavno, nije bilo izabranih izaslanika u županijskim skupštinama iz kojih bi se mogao popuniti taj klub tog doma. Popunjeno je 13 izaslanika, a četiri nisu, od ukupno 17'', kazao je Mikić.

Dodao je kako su ovim izvještajem htjeli potaknuti zakonodavca, Dom naroda i Zastupnički dom, da eventualno razmotre potrebu hitnog rješavanja tog problema na način da se donese po hitnoj proceduri izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koja bi važila samo za popunu za ove izbore.

Po njegovim riječima, drugi cilj je bio da se formira interresorna radna grupa koja bi pripremila prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Mikić je kazao kako je svima znano da nije poželjno u izbornoj godini vršiti izmjene Izbornog zakona BiH, nego da se to učini u neizbornoj godini, a to je ova godina.

Naveo je da je niz pitanja koja će interresorna radna grupa morati razriješiti.

''Mislim da i među političarima i kod nas u SIP-u i u cjelokupnoj javnosti prevladava mišljenje da ovaj izborni zakon BiH treba temeljito izmijeniti pa možda čak sačiniti i novi'', kazao je Mikić, dodajući da sve ono što je pozitivno u sadašnjem zakonu treba primijeniti.

Mikić je naveo i to da jedan od najvećih problema, pokazanih i u ovom izbornom procesu, jesu birački odbori. Po njegovim riječima, ovakav način njihovog imenovanja i izbora nikako nije dobar.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac je kazao kako je izvještaj sačinjen s namjerom da se ukaže na probleme i da se pokušaju problemi popravljati.

''Slažem se potpuno da birački odbori ostaju kao gorući problem. Za javnost je veliki problem i dužina objave izbornih rezultata. Tu ne vidim odgovornost izbornog povjerenstva. Tu mi kao zakonodavci u smislu zakona i logistike moramo nešto provesti'', kazao je Genjac.

Naveo je kako izmjene izbornog zakona koje je radila prethodna interresorna radna grupa u sebi sadrže veliki broj kvalitetnih izmjena ''koje su mukotrpno i dugo usuglašavane i o kojim je postignut konsenzus svih''.

''Mislim da njih obvezno treba uzeti u obzir kada se budu radile izmjene Izbornog zakona BiH'', kazao je Genjac.

Što se tiče popune Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, Genjac smatra kako to treba riješiti što prije, ali ostaje pitanje mogu li se pravila za neki izborni ciklus donositi nakon što su izbori završeni.

''Ugrožava li to integritet izbornog procesa? Mogu li se pravila utakmice određivati nakon što je utakmica završena'', kazao je Genjac i dodao kako ovo pitanje treba riješiti što prije, ali vodeći računa da se poštuju standardi i da se očuva integritet cjelokupnog izbornog procesa.

Izaslanik Martin Raguž je istaknuo da je potrebno žurno raditi na temeljitoj promjeni Izbornog zakona BiH.

''Ali na način da ne dođemo u situaciju kao u prošlom ciklusu da Interresorna radna skupina vuče dvije-tri godine taj proces i onda na kraju u nedostatku političke volje dođemo do toga da nemamo nijednu ozbiljnu promjenu Izbornog zakona BiH. Postoji četverogodišnji rad i zastupnika i klubova i stranaka na promjenama Izbornog zakona BiH interresorne radne skupine i to treba staviti na jedno mjesto i krenuti odmah s radom'', kazao je Raguž.

Izaslanik Dragutin Rodić je kazao kako se nada da će ovaj put biti više sreće i „da ćemo imati kvalitetnije izborno zakonodavstvo za lokalne izbore 2016. i opće 2018. godine“.

Kopirati
Drag cursor here to close