Zastupnički dom

Izborni zakon i četiri Srbina

Vijesti / Flash | 26. 02. 2015. u 11:32

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U raspravi u Zastupničkog domu Parlamentarne skupštine BiH o zahtjevu zastupnika SBB-a Damira Arnauta za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH kojom bi se omogućilo popunjavanje Kluba srpskih delegata u Parlamentu Federacije BiH izneseni su oprečni stavovi zastupnika.

Obrazlažući svoj zahtjev, Arnaut je podsjetio da je Središnje izborno povjerenstvo BiH Zastupničkom domu dostavilo Izvještaj o provođenju općih izbora 2014. godine u kojem je sadržana preporuka za hitnu dopunu Izbornog zakona kako bi se omogućilo popunjavanje četiri mjesta u Klubu srpskih izaslanika u federalnom Parlamentu.

"U Klubu srpskih izaslanika popunjeno je samo 13 od zakonom propisanih 17 mjesta, zbog čega je Povjerenstvo sugeriralo da se pristupi hitnom postupku usvajanja dopuna Izbornog zakona kako bi se izuzetno u ovom slučaju popunio Klub srpskih izaslanika", rekao je Arnaut.

Istaknuo je kako je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) navelo nekoliko opcija, među kojima i tu da se nepopunjena mjesta popune sa županijskih lista koje nisu dobile potrebnu podršku.

''U svim institucijama ispoštovan je paritet zastupljenosti konstitutivnih naroda, osim u Domu naroda Parlamenta Federacije", rekao je Arnaut i dodao da je SIP Parlamentarnoj skupštini BiH ostavio da riješi ovo pitanje u skladu s Ustavom BiH.

Predsjedateljica Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu Aleksandra Pandurević ocijenila je sramotnim da u FBiH nema Srba koji bi popunili Klub izaslanika srpskog naroda u Parlamentu Federacije.
"Treba da govorimo o uzrocima, a ne o posljedicama toga", naglasila je Pandurević.

Zastupnici HDZ BiH protive se donošenju hitne dopune Izbornog zakona koja bi tretirala samo pitanje popunjavanja Kluba srpskog naroda i traže formiranje interresorne radne grupe koja bi pristupila pripremi prijedloga sveobuhvatnih izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Šefik DŽaferović smatra kako se nisu stekli uvjeti za razmatranje predloženog zakona ni po hitnom ni po skraćenom postupku. 

Prema njegovom mišljenju, rješenje je da se ovaj zakonski prijedlog uputi u redovnu proceduru, a da se u međuvremenu pozove Parlament FBiH da izmijeni potrebne odredbe Ustava Federacije koje bi omogućile izmjenu Izbornog zakona kojom bi se omogućilo popunjavanje Kluba srpskih izaslanika u federalnom Parlamentu.

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma, razmatrajući zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, usvojila je zaključak kojim se predlaže formiranje Interresorne radne grupe koja bi hitno krenula u izmjene Izbornog zakona BiH koje bi otklonile sve slabosti u izbornom procesu koje su uočene na prethodnim općim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close