Listići

Izbori: Stranke dobile redne brojeve: Sve spremno za Mostar, ali...

Vijesti / Flash | 21. 07. 2016. u 11:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sudjelovanje na predstojećim izborima Povjerenstvo je ovjerilo 451 političkog subjekta - 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisnog kandidata, 17 lista neovisnih kandidata, 52 grupe građana i šest udruženja građana.

"Iako ovjereni, četiri politička subjekta - jedna stranka i tri koalicije, nisu u zakonskom roku dostavile kandidate i neće sudjelovati u ždrijebu", rekao je novinarima predsjednik Povjerenstva Ahmet Šantić.

Prema njegovim riječima, žrijebom utvrđeni redoslijed političkih subjekata, Povjerenstvo će dostaviti općinskim, odnosno gradskim izbornim jedinicama, na osnovu čega će biti utvrđen redoslijed političkih subjekata na glasačkim listićima za određene izborne jedinice.

Šantić je rekao kako veliki broj prijavljenih političkih subjekata, posebno neovisnih kandidata, za ovogodišnje lokalne izbore govori o političkom pluralizmu u BiH.

"Koje su intencije onih koji se žele pojaviti na izborima, to oni znaju", rekao je Šantić, ocijenivši da su uvjeti za prijavljivanje zainteresiranih za sudjelovanje na izborima u BiH vrlo liberalni.

Kao prvi politički subjekt na današnjem ždrijebanju izvučena je Nova bosanskohercegovačka patriotska stranka, a od većih stranaka najbolju poziciju dobio je SNSD-Milorad Dodik, koji je na ždrijebanju zauzeo 13. poziciju.

Koalicija SDA/SBB nalazi se na 16. mjestu, koalicija HDZ 1990/HSP BiH na 32, a koalicija PDP-NS na 34. poziciji.

Šantić je rekao kako Povjerenstvo čeka eventualne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje bi omogućile održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

"Kao središnji organ za provođenje izbora nismo aktivno uključeni u pregovore o Mostaru koji se vode proteklih mjeseci i dana", rekao je Šantić novinarima te izrazio žaljenje što rješenje za Mostar nije ranije dogovoreno i usvojeno s obzirom na rokove koji teku za organiziranje lokalnih izbora.

Šantić je rekao da pri donošenju izmjena i dopuna Izbornog zakona u vezi s Mostarom ne smiju biti zaboravljeni birači koji se nalaze u inozemstvu.

"Nadam se da će oni koji donose zakon, pored temeljnih odredaba za Mostar, imati na umu rokove za aktivnosti koje proizlaze iz Izbornog zakona", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, Središnje izborno povjerenstvo BiH je logistički spremno da ove jeseni budu održani izbori i Mostaru i ima središnji birački popis za ovaj grad.

Dodao je kako u 10-ak općina u BiH postoji problem u vezi s financiranjem izbora i da će o ovom problemu s predstavnicima tih lokalnih zajednica razgovarati prvih dana kolovoza, kada će u više općina, u okviru projekta Vijeća Europe, biti održana obuka članova poštanskih izbornih povjerenstava.

"Upoznat ćemo ih o njihovim obvezama, a onda ćemo ići k višim razinama vlasti jer su, u skladu sa zakonom, oni obvezni kompenzirati nedostajuća sredstva", zaključio je Šantić.

Kopirati
Drag cursor here to close