Bijeg

Izbjeglice u BiH stižu preko Bijeljine i Trebinja

Vijesti / Flash | 11. 09. 2015. u 07:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izjave analitičara da izbjeglice idu preko zemalja schengen-zone su apsurdne. Njih to ne zanima, oni samo žele doći do EU. Trenutno je u Srbiji oko 160.000 izbjeglica, a stvara se obruč. Val izbjeglica se negdje mora izliti. Izlit će se gdje je obruč najslabiji, a to je BiH'', izjavio je za Dnevni avaz Izet Nizam zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Naime, spomenuta služba je zajedno s Graničnom policijom BiH i entitetskim MUP-ovima još ranije ripremila plan plan za ovaj slučaj, u kojem se predviđaju nove rute i granična mjesta preko kojih bi izbjeglice ulazile u našu zemlju.

Inspektori Službe, kaže Nizam, već su duže vremena na terenu i obilaze granična mjesta koja su ''najporoznija''.

''Dva su glavna pravca, odnosno mjesta gdje bi izbjeglice mogle prijeći granicu BiH. To je regija Bijeljine, gdje i imamo dva granična prijelaza, a u blizini je i izbjeglički kamp u Srbiji - Banja Kobiljača, gdje veliki broj izbjeglica dolazi. Drugo mjesto jeste južni dio, gdje bi izbjeglice išle preko Crne Gore i oko Trebinja ulazile u BiH. Ta ruta se i ranije koristila za put k Italiji'', navodi Nizam.

Istaknuo je kako je vrlo važno pripremiti prihvatne centre u blizini tih mjesta, duž granice.

''Ne smijemo dozvoliti da se izbjeglice u potrazi za nekim smještajima kreću po cijeloj državi, jer ih onda ne bismo mogli kontrolirati, što je vrlo važno i zbog sigurnosnog aspekta. Mi imamo veliki broj vojnih objekata koje uz mala ulaganja možemo pretvoriti u prihvatilišta'', navodi zamjenik direktora Službe.

Kao važan, ali otežavajući faktor Nizam navodi zimu.

''Sve je lakše kad je toplo. Možete napraviti alternativne kampove, šatore, ali kad je zima, onda morate tim ljudima osigurati bolji smještaj i zimsku odjeću, grijalice... Što znači da je potrebno duplo više sredstava'', ističe Nizam za Avaz.

Podsjećamo, nedavno je potvrđeno kako bi se izbjeglice s B,liskog Istoka mogle smjetiti u prihvatni centar u Salakovcu kod Mostara. Bljesak.info posjetio je Centar gdje nam je potvrđeno kako on može primiti tristotinjak osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close