Granice

Izbjeglice: Srbija u utrci s vremenom

Vijesti / Flash | 28. 08. 2015. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadašnja izbjeglička kriza najteža je još od Drugog svjetskog rata i s njom se zajednički moraju suočiti članice Europske unije, ali i svi njihovi susjedi jer je pogođen cijeli europski kontinent, ocjena je visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčoviča i povjerenika EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, iznesena u autorskom tekstu koji je objavio Dnevni avaz.

Sažimajući rezultate sastanka posvećenog zapadnom Balkanu koji je u četvrtak održan u Beču troje dužnosnika EU istaknuli su kako je uz potporu Bruxellesa europskoj orijentaciji tog dijela kontinenta sada potrebno da države na tom prostoru surađuju s Unijom u rješavanju izbjegličke krize.

Istaknuli su kako je Unija spremna pojačano poduprijeti susjede i osigurati im dodatnu financijsku potporu u cilju izgradnje kapaciteta za nadzor granice i borbu protiv krijumčarenja ljudi, no i da je potrebno da zemlje zapadnog Balkana ispune svoj dio obveza u suočavanju s izbjegličkom krizom i da tu više nema prostora za odgode.

S druge strane, Srbija je u utrci s vremenom i imat će veliki problem ukoliko Mađari zatvore granicu za migrante jer će im morati osigurati smještaj na duže vrijeme, a može se očekivati i da jedan broj njih krene u dalje u Europu preko Hrvatske.

Upozorio je to ravnatelj srbijanskog Centra za pomoć tražiteljima azila Radoš Đurović. Podsjetio je kako Mađarska namjerava do 31. kolovoza podići zaštitnu ogradu duž granice sa Srbijom, istaknuvši kako će to biti “najveći problem” koji će migrantima otežati kretanje, što bi njihov put k Europi moglo preusmjeriti preko Hrvatske.

U slučaju teškoća na mađarskoj granici ''može se očekivati da će jedan broj migranata u tom slučaju krenuti prema Hrvatskoj'' upozorio je Đurović.

Ravnatelj Centra za pomoć tražiteljima azila navodi da Srbija ne može čekati i mora brže djelovati jer, po dosadašnjim iskustvima, treba mnogo vremena da se unutar Europske unije postigne konsenzus o migrantskoj krizi.

Kopirati
Drag cursor here to close