Horgoš

Izbjeglice probile ogradu, mađarska policija tukla ekipu RTS-a

Vijesti / Flash | 16. 09. 2015. u 15:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina izbjeglica probilo je u srijedu oko 15 sati ogradu od bodljikave žice na granici prema Srbiji, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, dovozi oklopna vozila i raspoređuje snage opremljene za razbijanje prosvjeda.

Izbjeglice su na jednom mjestu na graničnom prijelazu "Horgoš 2" probile ogradu, prosvjeduju i gađaju policiju plastičnim bocama.

Tensions at Hungary-Serbia border

There are tensions on the Hungary-Serbia border where migrants have been demanding entry. Hungarian riot police have used water cannon and tear gas against the crowds http://bbc.in/1FfRPax

Posted by BBC News on Wednesday, 16 September 2015

Mađarska policija je otvoreno zaprijetila da će primijeniti silu ukoliko migranti pokušaju ući na mađarski teritorij, javile su agencije.

Izbjeglice prosvjeduju zahtijevajući da Mađari otvore granični prijelaz.

Mađarska je 15. rujna u ponoć zatvorila svoje granice nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici, koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko je pokuša ilegalno prijeći.

Iako je tijekom noći ruta kretanja izbjeglica, umjesto ka Beogradu i Subotici, preusmjerena na mjesto Šid, ka Hrvatskoj, oko tisuću njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Dačić: Mađarska uputila notu, i Srbija će učiniti isto

Mađarska je uputila notu Srbiji s molbom da se spriječe, kako se navodi, naoružani migranti u prelasku državne granice na Horgošu , izjavio je danas šef srpske diplomacije Ivica Dačić i najavio kako će i Beograd uputiti notu Budimpešti zbog ispaljivanja patrona suzavca na našu teritoriju, javlja Tanjug.

"Također , Srbija će uputiti Mađarskoj notu u kojoj se pozivaju mađarski organi da spriječe ponavljanje današnje situacije prilikom koje su ispaljene patrone suzavca na našu teritoriju", kazao je Dačić, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova .

On je dodao kako su ministri unutarnjih poslova Srbije i Mađarske u intenzivnoj komunikaciji kako bi se razriješila postojeća situacija na Horgošu.

Inače, Mađarska je zatvorila svoju granicu sa Srbijom, stvarajući "usko grlo" za izbjeglice koji bježe od nasilja u svojim domovinama.

Vulin: Upozoravali smo da je moglo doći do ovoga!

Ministar za rad Aleksandar Vulin oštro je danas protestirao zbog toga što je Mađarska upotrijebila vodene topove i suzavac protiv izbjeglica, dodavši kako je to urađeno i na teritoriju Srbije, na što nijedna država nema pravo, javlja Tanjug.

"Ovo je bačeno preko granične crte, na što nijedna država nema pravo i zbog toga najoštrije prosvjedujem", kazao je Vulin novinarima.

On je naveo kako pokušava uvjeriti izbjeglice da se s graničnog prijelaza vrate u prihvatni centar u Kanjiži, kako bi se oporavili i dodao da ne zna da li ima ozlijeđenih migranata.

Prema njegovim riječima, dio migranata već se kreće ka Kanjiži.

Vulin je kazao kako je Srbija već upozoravala da je moguće da dođe do ovakve situacije, s obzirom da je veliki broj ljudi na malom prostoru, a nemaju mogućnost da zadovolje ni svoje elementarne potrebe niti da zatraže azil.

"Ovakva situacija u kojoj migranti nemaju mogućnost ni da zatraže azil samo će stvarati probleme", kazao je Vulin.

On je naveo da su ministri unutarnjih poslova Srbije i Mađarske u komunikaciji. Ocijenio je kako Mađarska mora pokazati da je spremna izbjeglicama osigurati da ostvare svoja prava, navodeći kako je jučer Mađarska procesuirala samo 70 tražitelja azila dok je, primjerice, Srbija jutros u Preševu procesuirala 1.630 osoba.

Mađarska policija tukla ekipu RTS-a

Mađarski policajci tukli su ekipu RTS - a , snimatelja, novinara i ton majstora i polomili im opremu unatoč tome što je bilo očito kako je riječ o novinskoj ekipi, javlja Tanjug.

Prema riječima novinara RTS - a, policajci nisu prestali da ih tuku iako su ih oni upozoravali kako su novinari srpskog nacionalne TV.

Kopirati
Drag cursor here to close