promjena rute

Izbjeglice krenule za Hrvatsku

Vijesti / Flash | 15. 09. 2015. u 21:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autobusi koji su proteklih dana prevozili izbjeglice s juga Srbije prema sjeveru Vojvodine i granici s Mađarskom preusmjeravaju se na Šid i granicu s Hrvatskom, izvjestili su u utorak navečer beogradski mediji.

Reporteru TV postaje B92 koji se nalazi u južnom srbijanskom gradu Preševu jedan vozač potvrdio je da sve izbjeglice prevozi prema Šidu.

Na kolodvoru je nekoliko autobusa na kojima je kao krajnje odredište napisano ime tog grada na granici s Hrvatskom, navodi B92.

Internetski portal lista Blic prenosi da je na kolodvodu u Preševu trenutno barem 20 autobusa koji su spremni krenuti, a na njima piše "Šid" i "Croatia".

Do dramatične promjene u ruti kojom se prevoze izbjeglice došlo je nakon zatvaranja graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske u utorak, zbog čega su stotine izbjeglica ostale zarobljene u pograničnom području, navode beogradski mediji.

Hina podsjeća kako je mađarska vlada najavila da će početi s pripremama za produženje žičane ograde na granici sa Srbijom na istok prema Rumunjskoj, za slučaj da migranti odluče krenuti drugom rutom do njezina teritorija.

Blic i B92 pišu kako je vozačima rečeno da se ne zaustavljaju sve dok izbjeglice ne prebace do granice s Hrvatskom, dok policija istovremeno sve autobuse koji su eventualno krenuli na granicu Mađarskom preusmjerava prema Hrvatskoj.

Radio-televizija Srbije javila je da je u općini Šid već pripremljen prihvatni centar blizu prijelaza Sot-Principovac.

Televizija N1 je javila da se grupa autoprevoznika organizirala kako bi prevezla migrante iz Preševa i da karte naplaćuju između 25 i 35 eura. Izbjeglice iz Šida namjeravaju doći do graničnog prelaza Tovarnik, a zatim preko Hrvatske do zemalja zapadne Europe, prenosi Beta.

Hina navodi kako je, nakon što je Mađarska odlučila zatvorti svoje granice, Facebook skupina koja sebe naziva "Aviod Hungary - Migration news" (Izbjegavajte Mađarsku - vijesti o izbjeglicama) pripremila letke s alternativnim rutama koje dijele izbjeglicama na makedonsko-srpskoj granici.

Kopirati
Drag cursor here to close