Rezolucija 1325

Izazovi za BiH: Smislena politička participacija žena i pristup pravdi

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 17:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim stručnjaka koji rade na Svjetskoj studiji o implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 boravio je u Bosni i Hercegovini.

Svjetska studija je izvještaj Vijeću sigurnosti koji će procijeniti napredak na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u poboljšanju sudjelovanja žena, zastupanju i zaštiti u konfliktnim i postkonfliktnim područjima.

Posjeta Bosni i Hercegovini upriličena je od 18. do 21. veljače, a izaslanstvo je predvodila nezavisna ekspertica i glavna autorica Studije Radhika Coomaraswamy.

Posjeta je sastojala od sastanaka s predstavnicima Vijeća ministara BiH, vlada RS i FBiH, te Agencije za ravnopravnost spolova i entitetskih gender centara, predsjednicom Suda BiH, članovima Koordinacijskog odbora 1325, Centrom za obuku za operacije podrške miru, članovima Parlamentarne komisije o ravnopravnosti spolova BiH, timom UN-a u BiH, razvojnim partnerima, istraživačima, organizacijama civilnog društva koje rade s osobama koje su preživjele seksualno nasilje u sukobu, kao i udruženjima koja predstavljaju osobe koje su preživjele seksualno nasilje tijekom rata.

Coomaraswamy je naglasila da je BiH odabrana kao jedno od odredišta jer su zbivanja u BiH bila povod za donošenje Rezolucije 1325, te je željela bolje se informirati o izazovima u postkonfliktnom razdoblju, nakon rata 1992. - 1995.

U tijeku svoje posjete Coomaraswamy je obaviještena o implementaciji, napretku i preporukama iz prvog Akcijskog plana za provedbu Rezolucije 1325 (2010-2013) te o nastanku trenutnog Akcijskog plana za razdoblje 2014-2017, kao i drugim dobrim praksama i izazovima za mir i sigurnost za žene u BiH.

Tijekom sastanaka s predstavnicima vlada, razvojnim partnerima, agencijama UN-a i organizacijama civilnog društva Coomaraswamy je obaviještena o značajnom napretku koji je BiH napravila u rješavanju položaja žena u sektoru sigurnosti, pogotovo kroz akcijske planove.

''Međutim, na sastancima su također naglašeni izazovi koji ostaju, uključujući i povećanje smislene političke participacije žena, žena u odlučivanju, te pristupa pravdi'', navodi se.

Coomaraswamy je izrazila posebnu zabrinutost da pitanja žena koje su preživjele seksualno nasilje u ratu nisu u potpunosti riješena, da nisu sve žrtve priznate, te da im sveobuhvatne usluge nisu uvijek dostupne.

''Nalazi Svjetske studije će pomoći da se započne put k obnovljenoj globalnoj predanosti međunarodnom pristupu ženama, miru i sigurnosti. Izvještaj će biti objavljen u listopadu ove godine, a imat će niz glavnih preporuka koje će postaviti osnovu za buduće zagovaranje prema punoj implementaciji pristupa ženama, miru i sigurnosti'', priopćeno je iz UNDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close