Sonja Biserko

Iza uhićenja Orića stoji vrh Srbije

Vijesti / Flash | 12. 06. 2015. u 07:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi su očito olako shvatili upozorenje koje je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, iznijela u ožujku prošle godine, kada je kazala da će Srbija nastaviti svoju strategiju proganjanja i procesuiranja građana Bosne i Hercegovine te da neće odustati od slučaja ''Orić", ''Dobrovoljačka" ili ''Tuzlanska kolona".

Jednako tako, Biserko je i danas odlučna u tvrdnji da iza uhićenja Orića u Ženevi stoji vrh države Srbije, piše danas Dnevni avaz.

''Imate optužnicu, nalog za uhićenje i Interpolovu potjernicu koju izdaje država. To nije došlo neovisno od neke institucije. Ima naša politika, naše tužiteljstvo, prema tome, to jeste akt države'', kaže Biserko u intervjuu za Avaz.

Upitana što bi moglo biti pozadini posljednjeg uhićenja, navodi da Srbija uvijek u rezervi ima te optužnice.

''Svaki put kada je ona pod nekim pritiskom, ona ih aktivira da bi pokazala da su i druge strane involvirane i da imaju istu odgovornost kao i ona. Moguće je da se sve ovo dešava zbog rezolucije o Srebrenici koju najavljuju u Vijeću sigurnosti UN-a povodom 20 godina od genocida u tom gradu. Pa se sada aktivira potjernica protiv nekoga ko je bio aktivan u samoj Srebrenici. Mislim da Srbija pokušava spriječiti rezoluciju o Srebrenici. Ali, rezolucija, ako bude usvojena, prosto je podsjećanje na zločin, podsjećanje ne samo Srbije nego cijelog svijeta, da svijet ništa nije uradio i da su se u međuvremenu dogodili brojni drugi genocidi. Srebrenica je postala jedna vrsta paradigme'', rekla je Biserko.

Po njenim riječima, Srbija bi morala napokon shvatiti da ima nekakvu ozbiljnu moralnu odgovornost zbog Srebrenice, što je, uostalom, naznačeno i u presudi Međunarodnog suda pravde.

''To ona, naravno, nije uzimala u obzir, kao što nije uzimala Rezoluciju Europskog parlamenta koji je predložio da se 11. srpanj uzme kao Dan sjećanja na Srebrenicu. Znači, to je mnogo šira akcija, ne obuhvata samo Srbiju nego svijet, i to je sjećanje na nešto što pripada cijelom svijetu. Nažalost, srpska politička elita to ne razumije i uvijek sebe gleda kroz neki viši doživljaj. To, istovremeno, govori koliko oni nisu sposobni da se s time suoče. Pogotovo aktualna vlast koja je bila na vlasti i kada se to tamo doađalo'', kazala je Biserko za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close