Iz Srpske s ljubavlju

Iz RS za Karadžića, Mladića, Župljanina i Stanišića po 10.000 KM

Vijesti / Flash | 13. 04. 2016. u 14:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za osobne troškove Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Miće Stanišića bit će uplaćeno 40.000 maraka iz proračuna Republike Srpske.

"Raspoloživo je ukupno 40.000 maraka i bit će isplaćivano mjesečno u jednakim iznosima svima do kraja godine", kazao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, prenosi BIRN.

Optuženima za ratne zločine počinjene u BiH koji se nalaze u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, a dolaze iz Republike Srpske pripast će po 10.000 maraka. Kojić je rekao da bi isplata već mogla početi u svibnju.

U pritvorskoj jedinici Scheveningen je Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske (RS), koji je prvostupanjskom presudom osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina u BiH. Ratku Mladiću, nekadašnjem zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS), u tijeku je suđenje za genocid i zločine počinjene u BiH.

Stojan Župljanin, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banja Luci, prvostupanjskom presudom je osuđen na ukupno 22 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u BiH. Mićo Stanišić, bivši ministar unutarnjih poslova RS-a, također je nepravosnažnom presudom osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina u BiH. Pravosnažna presuda Stanišiću i Župljaninu očekuje se u lipnju.

Pravilnik po kojem će biti isplaćena jednokratna financijska pomoć četvorici haških optuženika na snagu bi trebao stupiti idućeg tjedna. Pravilnikom je uređen način, kriteriji i uvjeti dodjele pojedinačne financijske pomoći koja se sastoji od naknada na ime osobnih troškova osoba iz RS-a tijekom boravka u pritvoru pri Haškom tribunalu.

Kako bi se utvrdio popis osoba iz RS-a koja ispunjavaju uvjete za dodjelu pomoći, formirana je komisija. "Komisija koja će biti formirana, sa Tajništvom Haškog tribunala i časnikom za vezu i drugima će prikupiti potrebne podatke kako bi ispunili uvjete Pravilnika", kazao je Kojić.

Mladićev odvjetnik Miodrag Stojanović je rekao da je novac namijenjen izravno optužnima, za kantinu, telefon, da se obuku, odnosno za njihove osnovne potrebe. "Novac je namijenjen isključivo optuženima, ne obrani. Obranu plaća Haški tribunal", kazao je Stojanović, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close