Centar za sigurnost

Iz BiH regrutirano 36 žena

Vijesti / Svijet | 28. 07. 2016. u 08:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Beogradskog centra za sigurnost, najveći broj regrutiranih žena za "Islamsku državu" na području Balkana su sa Kosova i Metohije - njih 42, a potom slijedi BiH sa 36 žena regruta.

U Albaniji je regrutirano od 13 do 29 žena, Hrvatskoj jedna do četiri, Srbiji i Makedoniji po jedna žena, dok u Crnoj Gori nema regrutiranih, piše Srna.

Kao faktori koji žene privlače u "Islamsku državu" navedeni su, visoka nezaposlenost i siromaštvo, diskriminizacija i marginalizacija, propaganda na internetu i bračne ponude ili nagovor muža.

Urednik u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku Aurelija Đan ocijenila je da žene na zapadnom Balkanu koje su regrutirane za "Islamsku državu" predstavljaju velik rizik za sigurnost u regiji.

Đanova kaže da žene privlači radikalizam na isti način kao i muškarce s tim da postoji nekoliko razlika u vezi s tradicionalnom ulogom žene kao majke koja će spremiti sinove i kćeri za borbu na strani islamista, ali i kao supruge koje će do kraja svog muža fanatično podržavati u toj borbi.

"Zbog toga žene predstavljaju neraskidivi lanac u začaranom krugu radikalizacije ljudi", rekla je Đanova za "Blic".

Ona dodaje da na ovim prostorima "Islamska država" najčešće regrutira maloljetnice da bi se udale za džihadistu ili udate žene koje odlaze sa suprugom.

"One potom regrutiraju nove članove i svoju djecu odgajaju u duhu 'Islamske države'. Pogrešno je tvrditi da su žene generalno žrtve i da imaju isključivo pasivnu ulogu u terorističkim aktima. Njihovo prisustvo je značajno i predstavlja rizik", zaključila je Đanova.

Kopirati
Drag cursor here to close