Neslužbeno

Ivanić pozvan na saslušanje u Tužiteljstvo BiH

Vijesti / Flash | 18. 01. 2017. u 17:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dobio je poziv Tužiteljstva BiH za saslušanje u vezi s održanim referendumom 25. rujna prošle godine o Danu Republike Srpske, neslužbeno saznaju Nezavisne novine.

Ivanić je pozvan na saslušanje u svojstvu osumnjičenog. Srpski član Predsjedništva trebao bi se pojaviti na sudu početkom sljedećeg tjedna.

Podsjećamo, u predmetu koji Tužiteljstvo BiH vodi zbog organiziranja referenduma izjave je do sada dalo svih devet članova Povjerenstva, od koji četiri kao osumnjičeni, a pet, koji su zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerojatnije, zbog njihovog imuniteta.

Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Povjerenstva Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao zastupnici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te izaslanik iz Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić.

U RS-u je 25. rujna održan referendum o Danu Republike na kojem su građani ogromnom većinom odlučili da se 9. siječanj i ubuduće obilježava kao Dan Republike Srpske.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike usvojila je Narodna skupština Srpske 15. lipnja kao reagiranje na odluku Ustavnog suda BiH iz studenog prošle godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana Republike.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 25. listopada po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. siječanj bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Kopirati
Drag cursor here to close