Izbor

Ivanić o hrabrosti Tučića: Ili oružje ili plin

Vijesti / Flash | 30. 01. 2015. u 14:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ponovio je danas da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, podnoseći ostavku, pokazao da nema hrabrosti da odbije izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu, već sada pokušava odgovornost prebaciti na druge.

Ivanić je odlučno odbacio optužbe da on i Predsjedništvo BiH imaju odgovornost za to pitanje.

''Da je Tučić htio da oružje iz BiH ne ide u Ukrajinu, bio bi danas ministar, držao bi ovlaštenje i pozivao se da Predsjedništvo BiH nije donijelo stav, a ne da sada drugi moraju da prihvate njegov kukavičluk na sebe kao neku vrstu odgovornosti'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH na izvanrendoj pres-konferenciji u Banja Luci.

Ivanić je iznio stav da je izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu štetan za BiH te da je to tvrdio od početka i stoji iza toga „čvršće“ nego svi, navodni, branitelji, kao što je Tučić i kadrovi SNSD-a.

Obrazložio je da je izvoz oružja u Ukrajinu štetan jer bi time došao u pitanje izvoz ruskog plina za BiH po sadašnjim cijenama, školovanje studenata, te ugovori koji bi trebali ići u korist poljoprivrednim proizvođačima u oba bh. entiteta.

Sve to je, kaže, ugrozio Tučić, koji nije imao hrabrosti da da svoj stav, već je podnio ostavku, jer su se pojedinci prepali tužbi izvoznika.

Podsjetio je i da su Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u kojem su, kaže, kadrovi SNSD-a, DNS-a i SP-a, dali odobrenje da se izveze oružje iz BiH u Ukrajinu.

''Zahtjev je zatim došao do ministra Borisa Tučića, koji je zadnji koji odlučuje i na njegovo pitanje „šta da radi“, rekao sam da zatraži mišljenje od Predsjedništva BiH, znajući da to tijelo nema nadležnost i da će teško postići suglasnost da tu temu stavi na dnevni red'', naveo je Ivanić.

Stav Predsjedništva BiH o ovom pitanju, zbog različitih pogleda, kako kaže, ne može se dobiti u kratkom periodu, a zatim će doći i do promjene u Vijeću ministara, ali je Tučić i pored toga podnio ostavku i pokazao „kukavičluk“ o tom pitanju, jer je prenio ovlaštenje na svoju zamjenicu.

''Tučić sada za svoj kukavičluk pokušava optužiti nekog drugog'', rekao je Ivanić nazvavši Tučića "moralnom spodobom".

Kopirati
Drag cursor here to close