Istražni zatvor za Lovrić Merzel; Milanović: Afere uvijek štete, ali SDP ne bježi od odgovornosti

Vijesti / Flash | 03. 04. 2014. u 13:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel danas je na zagrebačkom Županijskom sudu na zahtjev Uskoka određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić također je dvojici suosumnjičenika, vlasniku tvrtke IGM Turopolje i predsjedniku Nadzornog odbora Cesta Sisak Silviju Kobešćaku i Bernardu Popecu, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, odredila mjesec dana zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

No, Popecu je ipak prihvaćeno jamstvo, za koje je ponudio više svojih nekretnina, tako da bi nakon provedene sudske procedure uz jamčevinu mogao biti pušten da se brani sa slobode.

Uskokova tužiteljica Tamara Laptoš rekla je da tijekom istrage protiv Lovrić Merzel treba ispitati stotinjak svjedoka.

Odvjetnik županice Berislav Živković kazao je da su kao svjedoci predloženi brojni zaposlenici Sisačko-moslavačke županije, pa bi zbog velikog broja svjedoka jednomjesečni istražni zatvor mogao biti produljen.

Uskok je danas donio rješenje o proširenju istrage protiv Merzel u kojem je popisao njezine navodne zlouporabe.

Na teret joj se stavlja da je od lipnja 2009. članovima Savjeta županice neosnovano isplaćivala mjesečne naknade od 5000 kuna neto, iako je znala da oni iste poslove zbog kojih su imenovani za članove Savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu.

Time je, sumnja Uskok, proračun Županije oštećen za najmanje šest milijuna kuna.

Tereti je se i da je od veljače 2012. do srpnja 2013. na traženje Popeca i njegove tvrtke po znatno većoj cijeni kupila neadekvatnu nekretninu za potrebe Zavoda za hitnu medicinu, iako je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak.

Ugovor o kupoprodaji nekretnine vrijedan 9,8 milijuna kuna, županica je s vlasnikom tvrtke sklopila 30. svibnja 2012., pri čemu je tvrtki pribavljena korist od najmanje 4,2 milijuna kuna.

Županicu se tereti i da je od rujna 2010. do rujna 2013. Kobešćaku omogućila stjecanje udjela Županije u društvu Ceste Sisak iako je znala da će time za Županiju nastati obveza naknade štete drugom društvu zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora.

Odbijeno društvo je na Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete pa je županica potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija obvezala društvu isplatiti 200.000 kuna.

Uskok tereti Lovrić Merzel i da je županijski proračun oštetila za 35.000 kuna jer joj je Županija po njezinom nalogu od ožujka 2010. do kraja 2013. plaćala privatne ručkove, proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala za privatne potrebe.

Osim toga, sumnja se da je županica od 2009. do 2013. službenom karticom plaćala privatne troškove za hranu, piće i gorivo, čime je sebi pribavila korist od najmanje 136.000 kuna.

Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao je danas slučajeve Sabo i Lovrić Merzel poručivši kako afere uvijek štete, ali SDP ne bježi od političke odgovornosti.

"Mi smo u odnosu na DORH u velikom hendikepu jer puno stvari ne znamo i saznajemo ih iz medija i s web stranica", rekao je Milanović novinarima nakon predaje lista za europske izbore.

Poštuje, kaže, rad USKOK-a i DORH-a i ne dovodi ih u pitanje, a na kraju će se pokloniti odluci suda.

"Čitajući optužnice, mogu ljudima vjerovati na riječ", kazao je Milanović najavivši da će Sabu na sjednici Predsjedništva SDP-a vrlo otvoreno pitati o nekim stvarima iz optužnice, primjerice "gdje je novac, gdje je zadnja lipa?".

Ne dopuštam da se SDP dovodi u vezu s tim i sve ovo skupa nema veze s SDP-om, poručio je Milanović.

"Boriš se za povjerenje građana non stop, teško ga je održati u ovakvoj situaciji, jer je filozofija u ovom trenutku da su svi isti, a nema smisla da ja ponavljam da nisu svi isti, nego da su razlike ogromne", rekao je šef SDP-a.

Na pitanje hoće li u srijedu na Predsjedništvu biti riječi o slučaju Merzel odgovorio je potvrdno.

Rekao sam već kakve ćemo odgovore tražiti u vezi vukovarskih slučajeva, a odlučit ćemo kao Predsjedništvo stranke u skladu sa Statutom, koji možemo tumačiti na ovaj ili onaj način, ali od političke odgovornosti ne možemo pobjeći, jer smo tu da politički odgovaramo, kaže Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close