Žele u EU

Istraživanje: 85 posto građana za ulazak BiH u EU

Vijesti / Flash | 23. 04. 2014. u 16:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje javnog mnijenja koje je Direkcija za europske integracije provela u prvom kvartalu ove godine, pokazalo je da 85% građana BiH podržava integraciju u EU, što je 3% više u odnosu na istraživanje iz 2013. godine.

Da reforme treba provoditi radi boljih uvjeta života u BiH, neovisno od uvjeta za članstvo u EU, smatra skoro 67 % građana. Dvije trećine ispitanih vjeruje da je borba protiv korupcije najznačajnija reforma, a tri posljednja istraživanja ukazuju da podrška ovoj reformi raste 10% godišnje.

Građani u jednakom broju (po 21,7%) smatraju da su Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH pokretačka snaga integracije u EU. Da BiH ima status potencijalnog kandidata izjavilo je 35,8% ispitanika, dok svaki treći smatra da BiH pregovara o članstvu sa EU. Velika većina ispitanih, odnosno tri četvrtine smatra da će napredak susjednih država u procesu pozitivno uticati i na integraciju BiH u EU.

Kako bi se informirali o procesu integriranja, građani i dalje u najvećoj mjeri koriste TV i internet, a među temama prevladavaju fondovi EU, najviše konkretni projekti financirani sredstvima EU.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na reprezentativnom broju ispitanika u cijeloj BiH, stoji na stranici Direkcije za europske integracije.

Kopirati
Drag cursor here to close