koristili klor

Istraga UN-a dokazala da je sirijska vlada koristila kemijsko oružje

Vijesti / Flash | 25. 08. 2016. u 06:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postrojbe sirijske vlade odgovorne su za dva napada kemijskim oružjem, a militanti Islamske države koristili su iperit, zaključak je zajedničke istrage UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), po povjerljivom izvješću koje je Reuters dobio na uvid.

Jednogodišnja istraga UN-a i OPCW-a, koju je jednoglasno odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, usredotočila se na devet napada u sedam sirijskih područja, u kojima je zasebna istraga OPCW-a već utvrdila da je ondje vjerojatno bilo korišteno kemijsko oružje.

U osam tih napada korišten je klor. Istraga nije mogla donijeti zaključak u šest slučajeva, no smatra da je u tri od tih šest slučajeva potrebna daljnja istraga.

Odgovorni trebaju snositi posljedice

Rezultati istrage otvaraju put za sukob u Vijeću sigurnosti UN-a između pet velesila s pravom veta, Rusije i Kine s jedne strane i SAD-a, Velike Britanije i Francuske s druge, oko toga treba li Siriji uvesti sankcije, piše Hina.

"Ključno je da se članice Vijeća sigurnosti pobrinu da oni koji su koristili kemijsko oružje u Siriji snose za to posljedice", kazala je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power.

Vijeće sigurnosti UN-a razgovarat će o ovom izvješću idući tjedan.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da će izvješće biti objavljeno nakon tog sastanka.

Istraga je utvrdila da postoji dovoljno podataka da se može zaključiti da su vojni helikopteri sirijske vlade izvršili napad kemijskim oružjem u Talmenesu 21. travnja 2014. i Sarminu 16. ožujka 2015., naseljima u pokrajini Idlib. U oba slučaja riječ je bila o kloru.

Utvrdila je također da postoji dovoljno podataka da se može zaključiti da su militanti Islamske države bili "jedini entitet koji je bio sposoban i imao motiv i sredstva da koristi iperit u Marei 21. kolovoza 2015."

Klor se koristi kao oružje

Sirija je pristala uništiti svoje kemijsko oružje 2013. u skladu s dogovorom s Moskvom i Washingtonom. Vijeće sigurnosti potvrdilo je taj dogovor rezolucijom u kojoj se kaže da će u slučaju neispunjavanja obveza, "uključujući neodobren transfer kemijskog oružja ili njegovo korištenje na bilo kojoj strani" u Siriji odgovoriti mjerama predviđenim Poglavljem 7 Povelje UN-a.

Poglavlje 7 odnosi se na sankcije i korištenje vojne sile uz odobrenje Vijeća sigurnosti. VS UN-a trebalo bi donijeti posebnu rezoluciju za uvođenje ciljanih sankcija, zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, osobama ili entitetima povezanim s napadima, prenosi Hina.

Istraga je zaključila da napadi u Kafr Ziti u pokrajini Hami 18. travnja 2014., Kmenasu u Idlibu 16. ožujka 2015. i Binišu u Idlibu 24. ožujka 2015. zahtijevaju daljnju istragu.

U preostala tri slučaja, u Kafr Ziti 11. travnja 2014. te Al-Tamanahu 29.-30. travnja 2014. i 25.-26. svibnja 2014., daljnja istraga nije potrebna.

Zasebna istraga OPCW-a utvrdila je da se klor "sustavno i redovito" koristi kao oružje u sirijskom sukobu, što vladine i oporbene snage niječu.

Korištenje klora kao oružja zabranjeno je Konvencijom o kemijskom oružju iz 1997., kojoj je Sirija pristupila 2013.

Kopirati
Drag cursor here to close