Čapljina

Istraga protiv zapovjednika logora HVO -a u Gabeli

Vijesti / Flash | 26. 05. 2016. u 06:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog osnovane sumnje da je kao zapovjednik logora Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Gabeli tijekom 1993. godine, počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 66-godišnjeg okrivljenika, izvijestio je u srijedu taj ŽDO.

Okrivljenik se tereti da je kaznena djela počinio od 8. lipnja do 22. prosinca 1993. u logoru u Gabeli kod Čapljine, za vrijeme rata u BiH te oružanog sukoba između HVO-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armije RBiH), kao zapovjednik logora HVO-a u kojem su bili zatočeni, uhićeni ili zarobljeni civili, Bošnjaci-pripadnici HVO-a te zarobljeni pripadnici Armije RBiH, koje su zarobili pripadnici HVO-a.

Iako je kao zapovjednik logora bio odgovoran za osiguranje prostora logora te poštivanje i primjenu ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila i ratnih zarobljenika tereti ga se da je osobno sudjelovao u nanošenju teških tjelesnih ozljeda, psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenih civila i ratnih zarobljenika, a jednog tada 19-godišnjaka i ubio.

Sumnjiči ga se da je poticao ispitivače SIS-a, HVO-a i sebi podčinjene čuvare logora na takve radnje prema zatočenicima te da je znao da njemu podčinjene osobe, neometano ulaze u logor te zarobljene civile Bošnjake, zarobljene pripadnike HVO-a Bošnjake i pripadnike Armije RBiH zlostavljaju prilikom ispitivanja, premlaćuju i muče, a sedmoricu od njih su i ubili, ali nije poduzeo nužne mjere da se počinitelji zlostavljanja i ubojstva kazne, a da se takve radnje spriječe.

Tereti ga se i da je, u nakani skrivanja njihovog zlostavljanja, pretučene zarobljenike zajedno sa svojim zamjenikom skrivao od predstavnika Međunarodnog Crvenog križa.

Kopirati
Drag cursor here to close