slaba organizacija

Istraga o uzrocima požara u HBŽ-u

Vijesti / Crna Kronika | 30. 07. 2015. u 17:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar koji je proteklog tjedna bio zahvatio područje oko Bosanskog Grahova pokazao je slabu organizaciju protupožarne i civilne zaštite, lošu komunikaciju i opremljenost pojedini općina, puno praznina u sustavu, prebacivanje nadležnosti i gotovo nikakav sustav promatranja i javljanja, priopćeno je sa današnje sjednice Vlade Hercegbosanske županije.

Među točkama dnevnog reda članovi Vlade značajan dio vremena posvetili su upravo razmatranju Informacije o prostornom požaru u Bosanskom Grahovu i problemima funkcioniranja vatrogastva i protupožarne zaštite u Hercegbosanskoj županiji.

Osim spomenutih nedostataka, ispostavilo se da u tom sustavu ne postoji nadzor županijske Uprave za civilnu zaštitu nad istim sustavom na lokalnoj razini, te da ne postoji koordinacija unutar cijelog sustava.

Ministar MUP-a Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević iznosio je prijedloge rješavanja problema sustava veze unutar županijske Civilne zaštite i posebice naglasio kako će ubuduće biti vođena istraga o uzrocima svakog požara u županiji.

Zaključeno je, među ostalim, da Uprava za civilnu zaštitu Hercegbosanske županije pripremi način suradnje s općinama u mobiliziranju materijalno-tehničkih sredstava i ljudskih potencijala u gašenju budućih mogućih požara i da se krene u izradu županijskog Zakona o civilnoj zaštiti.

Tijekom rasprave predstavnici Uprave za civilnu zaštitu Hercegbosanske županije istaknuli su podatak da je nacrt Zakona o civilnoj zaštiti Hercegbosanske županije urađen 2010. godine i da nije do danas prošao potrebitu zakonsku proceduru.

Kopirati
Drag cursor here to close