Drže zgrade vlade

Istječe ultimatum Kijeva proruskim separatistima

Vijesti / Flash | 14. 04. 2014. u 05:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istječe ultimatum Kijeva proruskim separatistima koji drže vladine zgrade na istoku zemlje da polože oružje. Tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da mobililizirani rezervisti kreću prema Slavijansku, gradu na istoku zemlje. U jučerašnjoj akciji snaga proeuropske vlade protiv naoružanih proruskih ustanika na istoku zemlje bilo je mrtvih i ranjenih na obje strane.

Zbog stanja u Ukrajini sinoć je održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti. Zapadne su zemlje optužile Rusiju da je rasporedila desetak tisuća dobro opremljenih vojnika blizu ukrajinske granice, i da ih drži u pripravnosti prema uzoru na invaziju na Krimu.

''Satelitske slike pokazuju da je između 35 i 40 tisuća ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom. Opremljeni su bojnim zrakoplovima, tenkovima, topništvom i logističkom potporom'', izjavili su predstavnici Velike Britanije i Francuske.

Ruski je veleposlanik Vitalij Čurkin odbacio sve kritike. Optužio je vladu u Kijevu zbog nereda na istoku zemlje. Čak je legitimnu akciju ukrajinskih snaga označio ''zločinačkom uporabom sile''.

Sjedinjene Države spremne su pojačati sankcije protiv Moskve, ako se nastave proruske vojne akcije u istočnoj Ukrajini, ali nije jasno hoće li nove mjere dobiti europsku potporu. Sljedeći krug američkih sankcija, vjerojatno će pogoditi Ruse u Putinovoj blizini izjavio je neimenovani američki dužnosnik. Međutim, sankcije se neće nužno odnositi na cijeli ruski poslovni sektor, poput rudarstva, bankarstva i energetike.

O stanju u Ukrajini u Bruxellesu raspravljaju i ministri vanjskih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close