Provokacija

Islamska zajednica BiH, križ na Zlatištu smatra simbolom provokacije i netrpeljivosti

Vijesti / Flash | 22. 09. 2014. u 10:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine je priopćila kako križ na Zlatištu iznad Sarajeva, postavljen u noći sa subote na nedjelju, ne smatra vjerskim simbolom i obilježjem, već simbolom provokacije i netrpeljivosti, prenosi Anadolu Agency.

Na upit da prokomentira postavljanje križa na Zlatištu iznad Sarajeva, odakle je skoro četiri godine terorizirano stanovništvo Sarajeva, ubijen i ranjen veliki broj njegovih građana, iz ureda reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića priopćeno je: "Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne smatra da je križ iznad Sarajeva, postavljen tijekom noći, vjerski simbol i obilježje. To je politički simbol provokacije i netrpeljivosti. Na ovaj način se unosi nemir i nepovjerenje među ljude i narode u Bosni i Hercegovini i posipa sol po još uvijek nezacijeljenim ratnim ranama mnogih ljudi."

"Izgradnja "inat" crkve na Budaku i podizanje križa iznad Sarajeva vrijeđa ove bijele nišane i preživjele žrtve genocida ali i sve dobronamjerne stanovnike Srebrenice, Podrinja i Sarajeva ", kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović tijekom obraćanja na 11. godišnjici od otvaranja Memorijalnog centra Potočari koja je održana jučer.

"Graditelji bogomolja ne bi smjeli graditi Božje kuće niti podizati vjerske simbole u namjeri da provociraju sugrađane druge vjere i nacionalnosti. Upravo suprotno, trebali bi biti predvodnici procesa izgradnje trajnog mira i zajedničkog života", kazao je  predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom govora u Potočarima.

Na Zlatištu, brdu iznad Sarajeva, u nedjelju je osvanuo križ visok desetak metara postavljen uz cestu, što je izazvalo niz negativnih reakcija udruženja žrtava opsade Sarajeva u periodu 1992.-1995, kao i brojnih nevladinih udruženja i pojedinaca. 

Zlatište je jedna od najisturenijih točaka iznad grada sa koje je tijekom opsade Sarajeva pucano na njegove građane iz svih naoružanja.

Postavljanje spomen-krsta na Zlatištu početkom ove godine najavljeno je iz Saveza logoraša Republike Srpske kao "spomen na ubijene Srbe u Sarajevu". 

U Sarajevu je u prethodnom periodu održano niz prosvjeda protiv najave postavljanja križa. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close