Neprijateljska ofanziva

Islamska država pokrenula kontraofanzivu i zauzela sela od pobunjenika

Vijesti / Svijet | 09. 10. 2015. u 12:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski aktivisti priopćili su u petak da je radikalna grupa Islamska država pokrenula iznenadni napad u sjevernoj pokrajini Aleppo, preotimajući niz sela od pobunjenika.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da je to najznačajnije napredovanje ekstremista u više mjeseci.

Napad je došao u jeku ruskih zračnih udara i kopnene ofanzive sirijske vojske u središnjoj regiji zemlje.

Opservatorija je priopćila da je Islamska država zauzela sela Tal Qrah, Kfar Qares i najmanje četiri manja sela na sjeveru Aleppa.

Na Twitter nalozima bliskim Islamskoj državi također je potvrđeno da su militanti zauzeli ta sela, prenosi AP.

Francuska s čak dva zrakoplova bombaridala ISIL-ov kamp za obuku

Francuska je u noći na petak izvela drugi zračni udar na grupu Islamska država (IS) u Raki, na istoku Sirije, rekao je francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian.

"Lovci tipa Rafale bombardirali su kamp za obuku (IS-a). Mete su pogođene", izjavio je Le Drian za francuski radio Europe 1.

"Izvest ćemo i druge (udare) na mjesta na kojima se DAEŠ (arapska skraćenica za IS) organizira kako bi nam prijetio", dodao je ministar.

Dva Rafala koja su poletjela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uz pratnju više aviona istog tipa, još jednom su gađali IS-ov kamp za obuku u Raki, bazi te organizacije, kao i u prvom francuskom bombardiranju 27. septembra.

"Znamo da u Siriji, posebno u okolini Rake, postoje baze za obuku stranih boraca čiji zadatak nije boriti se za DAEŠ na Levantu, nego doći u Francusku, u Evropu i izvoditi napade", ustvrdio je Le Drian.

Ministar je rekao i da se IS u Iraku i u Siriji koristi civilima kao živim štitom, što otežava izvođenje operacija.

"Vođe se skrivaju u školama, džamijama i bolnicama što otežava djelovanje (međunarodne) koalicije jer ne želimo kolateralne žrtve", dodao je francuski ministar odbrane.

U Siriji poginuo novinar Anadolije

Turska državna novinska agencija javila je da je sirijski novinar Salih Mahmud Leyla, koji je izvještavao za agenciju iz sjeverne Sirije, ubijen u napadu autobombe.

Novinska agencija Anadolija javila je da je Leyla (27) ubijen u napadu u gradu Hreitan u sjevernoj pokrajini Aleppo, u četvrtak navečer. U agencijskoj vijesti se navodi kako se vjeruje da su napad izveli militanti Islamske države, prenosi AP.

Leyla je slao fotografije i snimke sukoba u sjevernoj Siriji i također je javljao o patnjama kroz koje prolazi narod u toj regiji, javila je Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close