Kurdi osvojili Kobane

Islamska država na rubu poraza: Ekstremisti skoro protjerani iz Kobanea

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 15:54 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremisti Islamske države skoro su izbačeni iz sirijskog pograničnog grada Kobanea, priopćili su u ponedjeljak aktivisti i kurdski dužnosnici, označavajući veliku simboličnu pobjedu i za Kurde i za koaliciju pod američkim vodstvom koja napada militante.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, i visoki kurdski dužnosnik Idriss Nassan priopćili su da je grupa Islamska država skoro protjerana, uz neke nasumične borbe na istočnim rubovima grada u blizini Turske, prenosi AP.

''Islamska država je na rubu poraza. Njihova obrana je probijena i njihovi borci su pobjegli'', izjavio je Nassan, govoreći iz Turske u blizini sirijske granice.

U rujnu su borci Islamske države zauzeli tristotinjak kurdskih sela u blizini Kobanea i ušli su u sami grad, okupirajući njegovu polovinu. Desetine tisuća izbjeglica prešlo je tada preko granice u Tursku.

Do listopada se kontrola Islamske države nad Kobaneom toliko učvrstila da je tu čak i napravila propagandni snimak u kojem prikazuje zarobljenog britanskog fotoreportera Johna Cantlieja, kako bi poslala poruku da su militantni borci prodrili duboko uprkos zračnim udarima pod američkim vodstvom.

Grad, čije bi osvajanje dalo džihadističkoj grupi kontrolu nad graničnim prijelazom s Turskom i direktne linije između njenih položaja i granice, brzo je postao ključna meta zračne kampanje pod američkim vodstvom u Siriji. Američki državni sekretar John Kerry uizjavio je da bilo "moralno veoma teško" ne pomoći Kobaneu.

Od sredine rujna, u bici za Kobane poginulo je oko 1.600 ljudi, među kojima 1.075 članova Islamske države, 459 kurdskih boraca i 32 civila. Islamska država, pod sve jačim pritiskom, izvela je više od 35 samoubiačkih napada u Kobaniju u posljednjim tjedna, tvrde aktivisti.

Kopirati
Drag cursor here to close