Privlače mlade džihadiste

'Islamska država je po brutalnosti zasjenila čak i al-Kaidu'

Vijesti / Flash | 31. 08. 2014. u 10:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke mlade muslimane privlači Islamska država (IS) u Iraku i Siriji zbog svoje brutalnosti, po kojoj se čini "autentičnija" čak i od zloglasne al-Kaide, ocijenio je čelnik njemačke obavještajne službe u intervjuu objavljenom u nedjelju.

"Postoji veza između uspjeha koje je IS imala do sada u Iraku i aktivnosti ovdje u Njemačkoj i propagande kojom se privlače mladi džihadisti", kazao je Hans-Georg Maassen, čelnik njemačke obavještajne agencije BfV, piše Hina.

"Islamska država je 'in' - mnogo aktivnija nego Fronta Nusra, al-Kaidin ogranak u Siriji", kazao je šef BfV-a za Njemački radio.

"Ono što privlači mlade ljude je izrazita brutalnost, radikalizam i strogost. To im sugerira da se radi o organizaciji koja je autentičnija čak i od al-Kaide", kazao je Maassen. "Al-Kaida ostaje blijeda u usporedbi s Islamskom državom kada je riječ o brutalnosti", ističe on.

Kancelarka Angela Merkel navodi uspjeh Islamske države u regrutiranju mladih njemačkih džihadista kao razlog za "iznimku" koju će njena zemlja napraviti u svojoj poslijeratnoj politici da ne šalje oružje u područja sukoba. Njezina će vlada u nedjelju odlučiti kakvu vojnu pomoć poslati kurdskim snagama koje se u Iraku bore protiv Islamske države.

Njemačka obavještajna služba procjenjuje da se je najmanje 400 mladih Nijemaca pridružilo pobuni koju je u Iraku i Siriji organizirala Islamska država proglasivši na zauzetim područjima kalifat. Maassen navodi kako postoje dokazi da je pet njemačkih državljana ili stanovnika Njemačke izvelo samoubilačke napade koje su pripadnici Islamske države izveli posljednjih mjeseci.

Po procjenama BfV-a u Njemačkoj živi oko 43.000 islamista, među kojima osobito raste broj pripadnika ultrakonzervativnog pokreta Salafija. Agencija navodi da važnu ulogu u regrutitanju mladih igra internet.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da Nijemci nisu baš skloni uvlačenju u irački sukob, a kancelarka Merkel jasno je dala do znanja da ne namjerava slati postrojbe u Irak. Oporba pak upozorava kako oružje može završiti u krivim rukama i traži raspravu u parlamentu, predviđenu za ponedjeljak.

Upitan o utjecaju sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista na domaće sigurnosne prilike Maassen je kazao kako nije uočen rast broja ruskih agenata u Njemačkoj "koji je inače uvijek bio relativno visok". No ruske službe rade svoj posao kada je riječ ne samo o njemačkoj vanjskoj i energetskoj politici, već i o njemačkoj politici prema Ukrajini, o tome kako će primjerice Njemačka glasovati u Bruxellesu, kazao je šef njemačke obavještajne službe.

Kopirati
Drag cursor here to close