Agencije

Islamisti ubili Tomislava Salopeka

Vijesti / Flash | 12. 08. 2015. u 11:23 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država objavila je u srijedu kako je pogubila Hrvata Tomislava Salopeka otetog u Egiptu. AFP je objavio i kako je uz objavu o pogubljenju postavljena fotografija i mrtvog Salopeka.

Na navedenoj fotografiji, uznemirujućeg sadržaja, koja se počela širiti društvenim mrežama navodno se, tvrde militanti, nalazi mrtvo Salopekovo tijelo. Na fotografiji nalazi se i natpis na arapskom jeziku u kojem se optužuje Hrvatska zbog sudjelovanja u borbi protiv ISIS-a.

Hrvatski mediji priopćavaju da je informaciju potvrdio i izvor iz egipatskog dnevnika '7 dan' (Alyom Al Sabea). Sedam dana nakon što su od egipatske vlade zatražili oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora u zamjenu za Salopeka, militanti Sinajske provnicije ISIS-a objavili su fotografiju Salopeka. Fotografija se prvo pojavila na mikroblogerskom servisu Twitter, 12. kolovoza, i uključivala je opis koji optužuje Hrvatsku za sudjelovanje u ratu protiv ISIS-a.

Sinajska je provincija 5. kolovoza objavila video Tomislava Salopeka navodeći da je otet 22. srpnja 2015. U prošlu srijedu popodne ISIS je objavio snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. U videosnimci nije naznačeno vrijeme kada je počelo odbrojavanje.

Egipatske službe sigurnosti intenzivno tragaju za otetim Salopekom i nakon što je istekao ultimatum, koji je ISIS dao kako bi mu poštedio život, dok egipatski mediji izvješćuju kako postoji mogućnost za produljenje 48-satnog roka.

Salopekova supruga otputovala je sredinom prošlog tjedna u Kairo zajedno s ministricom Pusić, koja u suradnji s egipatskom vladom nastoji pomoći u oslobađanju. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić se nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, vratila u Hrvatsku, kasno u prošli petak.

Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danima su priopćavali kako nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina. U prošli petak se uključila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je telefonski razgovarala s egipatskim kolegom al-Sisijem. Grabar-Kitarović nije zasada mogla medijima govoriti o pojedinostima toga razgovora.


Salopek je radio za francusku geofizičku kompaniju Compagnie Générale de Géophysique, a analitičari su rekli kako je zbog toga i postao žrtva jer odgovara profilu zarobljenika koje su i prije zarobljavali pripadnici tzv. Islamske države.

Ovo je prva otmica nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji. Oteti je iz Brodsko-posavske županije, bio je voditelj seizmološkog tima za francusku multinacionalnu tvrtku koja pruža usluge naftnoj i plinskoj industriji te zapošljava 8500 ljudi. Radio je na projektima i u Siriji, Libiji, Maroku, Iraku, Kurdistanu te Češkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close