Prisilno napuštanje

ISIL spreman na povlačenje iz sirijsko-libanonske zone

Vijesti / Flash | 28. 08. 2017. u 16:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijska vojska i Hezbolah spremaju se otpratiti borce Islamske države iz njihove enklave na granici s Libanonom prema istočnoj Siriji, prema sporazumu postignutim nakon jednotjedne ofenzive na džihadističku skupinu, prenosi u ponedjeljak Reuters.

To će označiti kraj bilo kakve prisutnosti sunitskog ISIL-a u pograničnoj sirijsko-libanonskoj zoni, što je vrlo važan cilj Libanona i šijitske skupine Hezbolah. Također, ovo je prvi puta da je ISIL javno pristao na prisilno napuštanje područja koje je držao u Siriji, piše Hina.

Područje će napustiti oko 600 ljudi

Ambulantna kola s 25 ranjenih boraca ISIL-a krenula su prema evakuacijskom konvoju, potvrdio je Hezbolah. Autobusi s islamističkim ekstremistima i njihovim obiteljima također su krenuli prema tom području.

Područje uz sirijsko-libanonsku granicu napustit će u konvoj oko 600 ljudi, uključujući borce ISIL-a i njihove obitelji.

ISIL je u nedjelju pristao na prekid vatre s libanonskom vojskom na jednoj fronti te sirijskom vojskom i Hezbolahom na drugoj, nakon što je izgubio kontrolu nad većim dijelom planinske enklave.

"Predaja ISIL-a"

I Hezbolah i libanonski dužnosnici su evakuaciju ocijenili predajom ISIL-a.

"Ne cjenkamo se. Pobjednici smo i diktiramo uvjete", izjavio je u nedjelju libanonski general za unutarnju sigurnost Abas Ibrahim.

Hezbolah je vrlo blizak suradnik sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada tijekom šestogodišnjeg građanskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close