"psihološki rat"

ISIL: Poslat ćemo vam pola milijuna imigranata koji će preplaviti Europu

Vijesti / Flash | 20. 02. 2015. u 16:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država zaprijetila je da će "Europu preplaviti više od pola milijuna imigranata iz Libije", i da će to biti njihov "psihološki rat" protiv Zapada. 

Transkripti telefonskih razgovora islamista objavljeni su u Italiji, čije tajne službe tvrde da imaju dokaze da ISIL planiraposlati 500 tisuća imigranata koji bi preplavili Europu. Ukoliko Zapad napadne Libiju, islamisti će ostvariti svoje prijetnje, budite sigurni u to - navodi se u izvještaju talijanske policije.

Imigranti će navodno u Europu preći preko mora, u nekoliko tisuća čamaca. Ukoliko bi uspješno prešli na Stari kontinent, rasporedili bi se po najvećim gradovima i u njima postupno radili na izazivanju nemira. Sa druge strane, militanti koji ostaju u Libiji žele učvrstiti svoju poziciju u ovoj afričkog državi, a da nakon toga pređu Mediteran maskirani u izbjeglice, prenosi britanski "Telegraph".

Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alffano izjavio je u ponedjeljak da je Libija "apsolutni prioritet i da međunarodna zajednica nema ni sekundu vremena za gubljenje".

"Ukoliko policija samoproklamiranog islamskog kalifata bude napredovala brže nego što se međunarodna zajednica usuglasi, nećemo uspjeti ugasiti požar terorizma u Libiji. Riskiramo egzodus bez presedana, izjavio je Angelino Alffano.

Njegova zabrinutost je razumljiva, s obzirom da bi Italija europska država koja bi bila prva na udaru terorista iz Libije.Više od 170.000 migranata ušlo je u prošle godine Italiju nakon što su čamcima prešli Mediteran. Ukoliko se napad Islamske države dogodi, ostvarit će se predviđanje nekadašnjeg predsjednika Libije Moamera Gadafija, koji je upozorio da će Mediteran postati "more kaosa".

Tijekom svog posljednjeg intervjua, u ožujku 2011. godine, Gadafi je predvidio da će u bliskoj budućnosti mediteranske države doživjeti "tragičnu sudbinu". Samo pet mjeseci kasnije, libijske opozicijske snage, koje je svesrdno pomagao NATO pakt, preuzele su vlast u državi i na najsuroviji način pogubile nekadašnjeg vođu na ulici. Imajući u vidu što se događalo u Libiji u protekle tri i po godine, koja je od uspješne zemlje postala zgarište siromaštva i terorističkih obračuna, izgleda da predviđanja Moamera Gadafija i nisu tako daleko od istine.

Kopirati
Drag cursor here to close