veliki povratak

ISIL pokušava preuzeti Palmiru, bitke se i dalje vode

Vijesti / Svijet | 10. 12. 2016. u 10:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa džihadista Islamske države ubila je najmanje 49 pripadnika sirijskih vladinih snaga u posljednjih dvadesetčetiri sata u borbi koja se odvijala u blizini pustinjskog grada Palmire.

Među njima su 15 sirijskih vojnika i boraca saveznika koji su ubijeni u petak ujutro iz zasjede u blizini polja nafte Mahr, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Borci Islamske države pokrenuli su simultane napade na nekoliko državnih položaja u istočnoj pustinji u pokrajini Homs u četvrtak, uključujući i područja u blizini naftnih i plinskih polja Mahr i Shaar.

U tijeku napada zaplijenili su vladine kontrolne točke, silose i selo Jazal, sjeverozapadno od Palmyre, potvrdio je Opservatorij.

Borbe su dovele snage ISIL-a na svega četiri kilometra od povijesne Palmire, koju su vladine snage preuzele od džihadista u ožujku.

Opservatorij govori kako je vojska uvela i pojačanje koje je predvodilo i zračne napade protiv ISIL-a, u pokušaju da preuzmu izgubljeni teritorij. ISIL je održao nekoliko ključnih gradova u pokrajini Homs, uključujući Palmiru sa svojim starim ruševinama.

Taj grad su ove snage zauzele u svibnju prošle godine i sustavno su uništili hramove i kule grobnica koje se nalaze na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine, prije nego što su ih vladine snage istjerale iz njega.

ISIL je još uvijek prisutan u nekim dijelovima istočne pokrajine, te su provodili 'hit-and-run' napade na vladine položaje u posljednjih nekoliko mjeseci.

Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija, rekao je da je trenutni napad bio prvi u kom su vidjeli da ISIL zauzima teritorij otkada je gurnut iz većeg dijela ove pokrajine.

Kopirati
Drag cursor here to close