Perfidna igra

ISIL otvara balkansku frontu?

Vijesti / Flash | 29. 11. 2015. u 15:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja poruka koju su islamski ekstremisti uputili zapadnim državama, među kojima se spominje i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, podigle su sigurnosne službe na najviši stupanj pripravnosti. Poziv na sveti rat shvaćen je baš onako kako je i glasio.

"To je objava rata", kaže sugovornik Jutarnjeg lista upoznat s cijelom situacijom.

“Najugroženiji su Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija. Cilj ISIL-a i drugih radikalnih grupa je razoriti koncept zajedničkog suživota muslimana i kršćana. Ove tri države su kao stvorene za te planove”, tvrde sugovornici zagrebačkog lista.

Balkan je do sada važio samo kao mjesto za regrutaciju za rat u Siriji i Iraku.

“Da li se na Balkanu otvara novi front IS-a uz pomoć pojedinaca. Peter Neumann sa londonskog King’s Collega vjeruje: “Oni su tu upućeni na pojedine počinitelje koji se pozivaju da počine šokirajuća djela. Krajem travnja se u Zvorniku odista odigrao takav teroristički napad. Jedan naoružani čovjek je uz povike ‘Allahu ekber’ ubio jednog policajca. Napadač je imao intenzivne kontakte sa jednim povratnikom iz Sirije.

Balkan je do sada važio za mjesto tranzita za one koji žele da idu u “džihad”. Selefistički propovjednici tu regrutiraju borce, prvenstveno među stanovništvom BiH i Kosova.

Eksperti opasnost vide i u formiranju selefijskih sela u BiH. Politolog Vedran Džihić sa sveučilišta u Beču kaže: "Ako se pogleda broj regrutiranih za IS u odnosu na broj stanovnika, onda su BiH i Kosovo tu na prvom mjestu. Postoji opasnost da, s obzirom na dugotrajno loše stanje gospodarstva i teške socijalne uslove, ta tendencija bude u porastu."

Posebno perfidna igra se ogleda u poticanju straha od rata. Ono što funkcionira na izborima u BiH, to bi trebalo omogućiti i priljev pristalica IS-u.

Mogući džihad na Balkanu najavili su i mnogi svjetski mediji, od New York Timesa i Washington Posta do uglednih europskih novina. Iz američkih izvora može se čuti da su i hrvatske službe danonoćno angažirane i budno prate sve što se događa u susjedstvu, prije svega u BiH i na Kosovu.

“Identificirali smo mogućeg islamskog vođu u ovoj regiji, koji se brine i za one koji se kao džihadistički borci vraćaju na Balkan”, tvrde Amerikanci, ali javno ne iznose detalje. Otkrivene su i videosnimke na kojima se poziva na stavljanje bombi pod automobile, trovanje ljudi, eksploziju kuća.

“S brojnim muslimanskim stanovništvom i slabom ekonomijom, siromašni ljudi posebno su podložni radikalizaciji pa na Balkanu stalno raste strah od terora. Prijetnja je stvarna, a cijelo područje je zapaljivo za radikalizaciju”, prenio je Washington Postu prije nekoliko dana jedan američki diplomatski dužnosnik.

“Balkan je plodno tlo za ISIL, a borci koji su se vratili predstavljaju povećani rizik za širenje radikalizacije ili pripremanje napada na Balkanu i u Europi”, procjenjuju Amerikanci koji su svom vjernom partneru, Hrvatskoj, u ovom osjetljivom trenutku, kada zemljom prolaze rijeke izbjeglica, namijenili i posebnu ulogu.

Hrvatske službe sigurnosti bit će u punoj pripravnosti, pratit će sve što se događa “u regiji”, i biti na stalnoj vezi s Washingtonom.

Biden se u Zagrebu ponudio da će SAD pružiti i tehničke usluge u obliku edukacije i nabavke uređaja za biometrijski skrining, kako bi se učinkovitije kontrolirao prolaz izbjeglica. Situacija na jugoistoku Europe postaje vrlo opasna.

Kopirati
Drag cursor here to close